DOLAR 32,5704
EURO 34,9776
ALTIN 2.421,86
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Ölen Kişilerden de Bulaşıyor!

28.04.2020
A+
A-

Bir Takım virüs tipleri ölü bedeni ve cisim sıvılarıyla doğrudan temas halinde kişilere bulaşabilir. Ebolavirüs enfeksiyonları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü en tanıdık örnekler arasındadır. Bu virüslerin enfekte hayvanlarla temas halinde olan veteriner, kasap ve araştırmacılara da bulaştığı bilinmektedir. Habertürk’ün haberine tarafından hasta kişilerle ve ölü bedenlerle bağlantı halinde olan sıhhat personelleri ve defin cenaze hizmetlerinde görevli olan kişiler de virüsler açısından risk grubunda yer almaktadır.  Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Viroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Şahiner, “Bu iki virüse, hasta kişiler ve cansız bedenlerin kan ve gövde sıvılarında fazla yüksek miktarda rastlanıyor. böylece bu nesil virüslerle ilişkili enfeksiyonlar sebebiyle ölen kişilerin cenaze işlemleri yüksek koruma önlemleri ile gerçekleştiriliyor” diyor ve Coronavirüslerin bu grup virüslerden olmadığını belirtiliyor.

VİRÜS ÖLMÜŞ KİŞİNİN BEDENİNE TEMASLA BULAŞIR MI?

Öteki virüslerden ayrı olarak Covid-19 virüsü kanda yüksek kopya sayılarında bulunmaz lakin solunum yolları salgılarında bilhassa de enfeksiyonun birincil zamanlarında yüksek miktarda bulunmaktadır. Coronavirüste öteki bütün virüsler gibi çoğalmak için canlı hücrelere gereklilik duyar ve böylece hayatını kaybetmiş kişilerde çoğalamadıkları için çok uzun süre canlı kalamazlar. Ama ölü kişiler morgda tutuldukları için canlılıklarını birazcık daha uzun zaman devam ettirebilirler.

NADİR DE GÖRÜLSE RİSK OLUŞTURUYOR

Coronavirüsü enfekte olan bir kişinin solunum aracılığıyla saçtığı damlacıklara maruz kalmakla veya bu damlacıkların yapıştığı yüzeylere bağlantı ettikten sonra elleri yıkamadan ağız, yüz ve göze dokundurulmasıyla bulaşmaktadır. Yeni vefat eden bir hastanın solunum yolları çıkartıları hastanın ağzının çevresinde, yüzünde, cildinin herhangi bir yerinde ya da hasta için kullanılan tıbbi ekipmanların üstünde de bulunabiliyor. Enfeksiyon bu sekresyon ve salgılara temas ettikten sonradan eli yıkamadan ağız, yüz ve göze dokunulduğunda da bulaşabiliyor. Nadir görülen bir durum olsa da, bilhassa hastanın öldüğü birincil anlarda böyle bir bulaş riski daha fazladır. bu nedenle herkes her koşulda standart koruyucu önlemlere uyarlamak ve hasta hayatını kaybetmiş olsa da solunum yolu çıkartılarının enfeksiyöz olabileceği olasılığını düşünmek zorunda.

BU TÜR BULAŞTAN KORUNMAK İÇİN NE GERÇEKLEŞTIRMEK GEREKİR?

Sıhhat Bakanlığı tarafından, Coronavirüs salgınında enfeksiyon kaparak vefat eden şahısların morg ve defin hizmetlerinin nasıl yürütüleceğine dair bir mevzuat yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre hastanede ya da evde vefat eden hastalar için cenazenin taşınması ve defin işlemlerinin gerçekleştiği esnada standart koruyucu önlemler ve dezenfeksiyon prosedürleri yanında eldiven, maske ve beden torbası kullanımı dahil dağıtılmış önemler ayrıntılı şekilde belirtilip görevli personelin (gasılhane çalışanları, morg görevlileri) bilgilendirildiği uyarı çekmekte. Aşina hastalar ve değişken ölümlerle aleyhinde karşıya kalındığı vakit ölü bedenine ve ölüm eden kişinin çıkartılarına enfeksiyöz (enfeksiyon bulaştırma riski içeren) materyal olarak bakılması ve cenaze işlemleri için ilgili kurumlara data verilmesi gerekiyor.

İLİşKİLİ HABERLER Dünya Genelinde Coronavirüsü Yenen Hasta Sayısı Kaç Oldu? İşte Son Durum

Dünya Genelinde Coronavirüsü Yenen Hasta Sayısı Kaç Oldu? İşte Son Durum

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Coronavirüs Açıklaması

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Coronavirüs Açıklaması

Zerzevan Kalesi'ndeki Kazılara Coronavirüs Engeli

Zerzevan Kalesi’ndeki Kazılara Coronavirüs Engeli

Sharon Stone’nun Büyükannesi Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Sharon Stone’nun Büyükannesi Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

İLİşKİLİ GALERİLER Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

İspanya'nın Ünlü 'Boğa Festivali'ne Coronavirüs Engeli

İspanya’nın Meşhur ‘Boğa Festivali’ne Coronavirüs Engeli

Coronavirüsten Ölen Doktor Yavuz Kalaycı İçin Anma Töreni

Coronavirüsten Ölen Hekim Yavuz Kalaycı İçin Kutlama Töreni

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.