DOLAR 32,2084
EURO 35,0008
ALTIN 2.500,31
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 23°C

Öldüren oyun Mavi Balina oyunu nedir?

22.02.2018
A+
A-

Resmi bir internet sitesi veya yasal bir satışı olmayan Mavi Balina, ilk kez Rusya’da bir araştırmacı gazeteci tarafından 12 yaşında bir kız çocuğunun intiharını araştırırken ortaya çıkarıldı. Peki Mavi Balina nedir?

Mavi Balina oyununu durdurmak için operasyon başlatıldı!

İlk defa 2013 yılında çıkan oyun, 2015 yılında ilk intihar vakasıyla gündeme geldi. Dünya üzerinde bir çok intihara neden olan olan, ülkemizde de maalesef ilgi görüyor.

Özellikle sosyal medya etkisiyle hızla yayılan oyunda bir yönetici tarafından gönderilen adreslerle kişilerin bilgisayarına giriş yapılıyor. Böylece tüm kişisel verilere erişen yönetici bundan sonra yaptığı şantajlarla talimatların yerine getirilmesini sağlıyor.

Günümüzün en popüler dizilerinden olan Black Mirror’da da anlatılan Mavi Balina, oyununda 50 gün boyunca sürekli zorluk seviyesi artan talimatlar veriliyor. Oyunu oynayanların ellerine, bileklerine sivri bir cisimle balina resmi çizilmesi ve kesikler atması bu talimatlara bir örnek.

Bunun yanı sıra oyundan kurtulanların anlattıklarına göre bazı günler gece saatlerinde uykudan uyandırılarak oyun yöneticilerinin gönderdiği korkunç görüntülerin izlenmesi sağlanıyor.

Tüm talimatlar yerine getirilip 50. göreve gelindiğinde ise “Balina olmak” denilerek oyuncuyu intihara zorluyor.

Mavi Balina kurucusu kimdir?

2016 yılının Kasım ayında tutuklanan 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, Rusya’Nın St Petersburg kentinde yer alan bir cezaevinde kalıyor.

Birçok genç çocuğu öldürmekle suçlanan Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını “biyolojik atıklar” olarak tanımladı.

“Oyun Yöneticisi” adı verilen kişi yada kişiler tarafından yönetilen oyunda 8 tane ölüm grubu olduğundan şüpheleniliyor.

Mavi Balina oyunun Türkiye’de durumu nedir?

Ülkemizde de maalesef ilgi gören bu oyun Türkiye’de de canlar aldı. En son Ordu Altınordu’da 17 yaşındaki bir çocuğun intiharına neden olan oyunun ülkemizde yasaklanması içinse devlet çalışmalara başladı.

Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Mavi Balina oyununa karşı üç koldan çalışma başlatıldı. Bunların yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü oyunla bağlantılı olanları takibe alacağını duyurdu.

BTK tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

Modern hayatın ve dijitalleşmenin de etkisiyle günümüzde çocukların ve gençlerin internette yalnız bir şekilde geçirdikleri süre artıyor. Günümüzde çocukların evde bilgisayar başında olmaları onların güvende oldukları anlamına gelmiyor.

Ebeveynlerin öldüren oyun için aşağıdaki maddelere özellikle dikkat etmesi gerekiyor;

– Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

– Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

– Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

– İnternet ortamında bilinmeyen yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır.

– Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar.

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, son günlerde yaşanan skandallarla gündeme gelen okul servisleriyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Arslan, bu konuda 3 bakanlığın çalıştığını ifade etti. Bakan Arslan, “Servis sağlayıcıları oyunu engelleyebilir. Tek bir öğrencimizin mağduriyeti bile kabul edilemez” dedi.

:: Oyunun önüne sizce nasıl geçilebilir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.