Okullar Açılıyor: Çocukları Hastalıklardan Koruma Yöntemleri
Okullar açılırken çocuklarınızı hastalıklardan korumak için etkili yöntemler keşfedin. Bağışıklık sistemini güçlendiren ipuçları ve hijyen alışkanlıkları ile sağlıklı bir okul dönemi geçirmelerini sağlayın.
Okulların kapılarını yeniden açtığı bu dönemde, çocukları hastalıklardan korumak için atılacak en önemli adımlardan birinin aşılanma olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde bulunan zorunlu aşıların yanı sıra, mevsimsel olarak artan grip enfeksiyonuna karşı grip aşısı da yaptırarak çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz.” dedi.
Okulların açılması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve mevsim geçişleri nedeniyle enfeksiyon hastalıkları çocuklar arasında giderek artış göstermektedir. Bu dönemde, çocukların hastalıklardan nasıl korunması gerektiği sorusu daha da önem kazanıyor. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Dr. Alakbarova, ailelere bulaşıcı hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.
Hijyen Eğitimi ve Beslenme
Bulaşıcı hastalıklardan çocukları korumak için bazı temel korunma yöntemlerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Kemale Alakbarova, bunların başında evde veya okullarda genel hijyen kurallarına uymanın geldiğini ifade etti. Dr. Alakbarova, “Özellikle anne ve babalar, çocukların tuvalet ve el hijyeni konusunda eğitilmelerine özen göstermelidir. Ayrıca, çocuklar arkadaşlarının kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçınmalıdır.” şeklinde konuştu.
Beslenmenin de çocukları hastalıklardan korumanın etkili bir yolu olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Alakbarova, şu önerilerde bulundu:
- Protein ve C vitamininden zengin beslenme: Çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için protein kaynakları ve C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmeleri önemlidir.
- Yeterli sıvı alımı: Su tüketimi, vücut fonksiyonlarının düzgün işlemesi için hayati öneme sahiptir.
Hasta Çocukların Okula Gönderilmemesi
Hasta olan çocukların, hem kendi sağlıkları hem de arkadaşlarının sağlığı açısından okula gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Alakbarova, “Hasta olan çocuğu evde dinlendirerek düşmüş bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalığın sınıf içerisinde yayılmasını önleyebiliriz.” ifadesini kullandı.
Aşılama ve Antibiyotik Kullanımı
Çocukları hastalıklardan korumak için atılması gereken en önemli adımın aşılanma olduğunu yineleyen Uzm. Dr. Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde yer alan zorunlu aşıların yanı sıra, mevsimsel grip enfeksiyonuna karşı grip aşısı da yaptırarak çocuklarımızı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz.” dedi.
Mevsimsel hastalıkların çoğunlukla viral enfeksiyonlar olduğunu ve bu tür hastalıkların semptomatik tedavi ile iyileşebileceğini belirten Uzm. Dr. Alakbarova, “Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız. Yanlış antibiyotik kullanımı, bakterilerin direnç kazanmasına yol açar.” uyarısında bulundu.
Maymun Çiçeği Virüsü ve Önlemler
Son olarak, gündemde olan Maymun Çiçeği virüsü hakkında da uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Alakbarova, “Bu virüs, Afrika’da belirli aralıklarla yerel salgınlar oluşturuyor. Daha önce bu salgının yayıldığı duyulmuştu ve şu anda anti viral ilaç ile aşı mevcuttur. Ülkemizde henüz bir Maymun Çiçeği vakası görülmemiştir. Ancak, direkt temas yoluyla bulaşma riski bulunduğundan, okullarda çocukların ortak eşya kullanımı sınırlandırılmalı ve öğretmenler tarafından teneffüslerde sık sık ellerini yıkamaları öğütlenmelidir.” dedi.
Bu önerilerle, çocuklarımızı sağlıklı bir şekilde okula göndermek ve bulaşıcı hastalıklardan korumak mümkün olacaktır.