DOLAR 32,2691
EURO 34,8152
ALTIN 2.433,70
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Ofis Hayatına Dönüş Sorunlu Olabilir

06.08.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını sonrası psikolojik sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Itır Toksöz Bullens, ofis hayatına geçişte adaptasyon sorunu yaşanabileceğini fakat bazı kişilerin de ofis hayatına dönmekten mutlu olacağını belirtti.

ALIŞMAK ZOR OLABİLİR

Koronavirüs, fizyolojik problemlerin yanı sıra psikolojik ve davranışsal sorunlara da neden oluyor. Küresel salgının bireyin psikolojisi üzerindeki etkilerini anlatan Dr. Itır Toksöz Bullens, uluslararası basının da görüldüğü üzere dünyanın her yerinde benzer problemlerin yaşandığını belirterek, ‘Kendi ülkeleri içindeki pandeminin parametreleri uygun geldiği zaman çeşitli ülkeler çeşitli etaplarda normalize oluyorlar. Ülkemiz de ne mutlu ki bu düzeye geliyor. Dolayısıyla bir süre sonra biz de normal bir düzene geçmiş olacağız. Fakat, bir süredir insanlar evlerinden çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu süreç, trafik ve trafikte geçirilen süre gibi noktalarda şehri bir parça rahatlatmış olsa da bireylerin üzerinde büyük bir stres meydana getirdi. Hem teknolojiye aşina olmayan bireylerin teknoloji sayesinde çalışmaya yönelmeleri zorunlu oldu. Hem de ev ortamında birden fazla çalışan kişi olabilir. Bu kişilerin koordinasyonu ve çocuklu ailelerde çocukların eğitimlerine devam etmesi, evden sürekli olarak internet bağlantısı ile eğitim gören veya çalışmak zorunda olan farklı sayıdaki bireyler arasında paylaştırılması ciddi sorunlara neden oldu’ şeklinde konuştu.

İŞ HAYATINDA NORMALİTEYİ YAKALAYAMAYABİLİRİZ

Pek çok kişinin ofis ortamında çalışma hayatına dönmekten mutlu olacağına değinen Itır Toksöz Bullens, ‘Ancak burada gözetmemiz gereken birtakım düşünceler de var. Döndüğümüz zaman aslında normalleşmeden bahsediyoruz ama belki de iş hayatında daha önce içinde bulunduğumuz normaliteyi yakalayamayacağız. Çünkü, henüz kesin bir tedavi geliştirilmiş değil, herkes tedbirlerle ilerliyor. Bu yüzden de iş yerleri, okullar, toplu taşımada alınan tedbirlerin ne ölçüde yaygınlaştırılabileceği, bunların kişilere nasıl salık verileceği çok önemli bir konu haline geliyor. Evdeki çalışma ortamından çıkıp ofis hayatına alışmanın da ayrı bir stresi olabilir. Burada da adaptasyon sorunu yaşayabiliriz’ dedi.

SAĞLIK OTORİTELERİNİN ÖNERİLERİNE UYMALIYIZ

Dr. Toksöz Bullens, ‘Hepimiz kendi varlığımızdan, sağlığımızdan, sevdiklerimizin sağlığından endişe eder hale geldik’ diyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘Toplumsal olarak böyle bir travmanın içinden geçiyoruz. Burada önemli olan, hepimizin birbirimizi anlayabilecek, empati kurabilecek bir durumumuz var. Hepimiz aynı sorunlarla muhatap oluyoruz. Evden çalışan veya kısmi olarak çalışan birtakım kişiler, rehavete uğramış olabilir ama aslında hem özel sektörde ve kamu sektöründe hem de yurt dışında gördüğümüz genel geçer ortak bir nokta var ki, çalışma saatleri neredeyse ortadan kalkmış durumda. Akşam saatlerinden tutun da hafta sonuna kadar insanlar yeni teknolojilere alışarak işleri bitirebilmek için çeşitli alanlarda insanüstü bir çabayla da çalıştılar. O yüzden ofise dönmek bazı insanları rahatlatabilir. Ama dediğimiz gibi iş yerlerinin bu konuda alacakları tedbirler çok önemli; dezenfektanlardan sosyal mesafeye kadar çalışanları nasıl rahatlatacaklar? Sağlık Bakanlığı, bilim kurulu, Dünya Sağlık Örgütü gibi alanında yetkin olan otoritelerin sözlerini dinlemeliyiz. Ellerimizi sık sık yıkayacağız, maske kullanmaya önem vereceğiz, sosyal mesafeye dikkat edeceğiz, herhangi bir şekilde hastalık belirtisi gördüğümüz zaman mutlaka sağlık otoritelerine başvuracağız. Bilimsel çalışmalar şunu gösteriyor ki, bunlara dikkat edildiği takdirde hem kişisel sağlığımızı hem de toplum sağlığını çok yüksek oranlarda koruyabiliyoruz’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Rize'de Koronavirüs Vakaları Arttı Kurban Bayramı İçin Yasaklar Geldi

Rize’de Koronavirüs Vakaları Arttı Kurban Bayramı İçin Yasaklar Geldi

Coronavirüs İle İlgili Heyecan Veren Çalışma

Coronavirüs İle İlgili Heyecan Veren Çalışma

Koronavirüs Tanısı İçin Yeni Sistem Geliştirildi

Koronavirüs Tanısı İçin Yeni Sistem Geliştirildi

Koronavirüsü Belirtisiz Geçirmenin Nedeni 'T Hücresi'

Koronavirüsü Belirtisiz Geçirmenin Nedeni ‘T Hücresi’

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

Serkan Çayoğlu: Sağlık Her Şeyden Önce Gelir

Serkan Çayoğlu: Sağlık Her Şeyden Önce Gelir

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.