DOLAR 32,2618
EURO 34,8260
ALTIN 2.434,83
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Ödüllü tasarım: Kendi kendini temizleyen kapı kolu Hong Kong’da öğrenciler göre geliştirilen kendi kendini temizleyen kapı kolu bu gibi küresel salgın…

20.04.2020
A+
A-

İlk kez yıllar önce karşımıza çıkan bu zeki kapı kolu tasarımı, Corona virüsü salgını sonrası tekrar alevlenmeye başladı.

Kendi kendini temizleyebilen kapı kolu fikri Hong Kong’lu öğrencilerin aklına yine çoğu insanın hayatını kaybettiği SARS salgınından gelmiş. Corona virüsünün SARS salgını değin ölümcül olmadığı söylense de gerçi tüm dünyayı evine kapatmayı başarmış bir salgın olarak karşımıza çıkıyor.

Sum Ming Wong ve Kin Pong Li adlı iki öğrenci, kendini temizleyebilen kapı kolu tasarımının temizliğinde ” ışık” kullanılmasını sağlıyor. Zeki kapı kolu olarak da adlandırılan bu tasarım, derhal kullanılan kimyasal bazlı temizleme işlemlerinden çok daha iyi bir hijyen sonucu veriyor.

Kapı kolunun tasarımına baktığımızda ise karşımıza sırça bir malzeme çıkıyor. Kol, her iki ucu alüminyum kapaklı cam bir tüpten oluşuyor.

Bu sırça tüp ise titanyum dioksit adı verilen güçlü bir mineralden üretilmiş ve toz haline getirilmiş özel bir kaplama ile kaplanmış. Bakteriler ve virüsler ise cam tüp üzerindeki o özel kaplama ile reaksiyona giren ultraviyole ışığıyla tepkimeye giriyor bu sayede ise yüzey bakteri ve virüslerden arınmış oluyor.

Kapı kolunun bu işlemleri kendi kendisine yapmasını sağlayan şey ise kinetik enerji. Kapının açılma ve kapanma hareketleriyle enerji dolan kapı kolu mekaniği, bu açma kapama hareketinden yakalanan enerjiyi ışık enerjisine dönüştürebiliyor.

Bu sistem doğruca mikropların yüzde 99.8’nin değil olduğunu gören öğrenciler kolları sıvadı. Geçen sene bu kapı kolu tasarımıyla zaten James Dyson Ödüllerini kazanmış olan öğrencilerin buluşu epeyce umut verici duruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.