DOLAR 35,4849
EURO 36,6169
ALTIN 3.064,87
BIST 9.695,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Oda Sıcaklığında Cilde Uygulanabilen Giyilebilir Sensör Geliştirildi

14.10.2020
A+
A-

ABD’de hizmet veren Penn State Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları, doğrudan cilt üzerine uygulanabilen giyilebilir sensörler geliştirmeyi başardılar. Bu sensörler, bugün tıbbi cihazların yaptığı kalp atışı ve nabız ölçümü, vücut sıcaklığı ölçümü ile kandaki oksijen miktarının ölçümüne imkan tanıyor. Üstelik bir kişi, vücudunda dövme gibi duran bu sensörleri sıcak suyla yıkayarak temizleyebiliyor.

Giyilebilir sensörlerin temelinde, esnek devre kartları üretim teknolojileri yatıyor. Aslında bilim insanları bir süredir bu tür devre kartları üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar. Üretilen son giyilebilir sensör, mevcut teknolojileri birkaç adım daha ileri noktaya taşıyor. Çünkü bilim insanları, yaptıkları çalışmalarla esnek devre kartlarının en önemli sorunlarından bir tanesine çözüm üretmeyi başardılar.

Bilim insanlarının son keşfi işte böyle görünüyor

Giyilebilir sensör

Esnek devre kartları, çeşitli avantajlara sahip olsalar da zorlu bir üretim sürecinden geçiyorlar. Örneğin bu devre kartlarının bağlantıları, yaklaşık 300 santigrat derece altında gerçekleşiyor. Hal böyle olunca da bu tür bir devrenin, insan bedeni üzerinde yapılabilmesi mümkün değildi. Ancak bilim insanları, metal katmanların birbirlerine bağlanabilmesini sağlayan yardımcı bir katman oluşturmayı başardılar. Bu katman, insan vücuduna basılan devrenin çalışabilir hale gelmesinin, güvenli bir sıcaklık değeri altında yapılabilmesini sağlıyor.

Bilim insanlarının yardımcı katmanları, soyulabilir yüz maskelerinde ve yumurta kabuklarında bulunan kalsiyum karbonat ile polivinil alkol macununun birleşiminden oluşuyor. Bilim insanları, bu katman üzerine doğrudan bastıkları devreyi de hava tabancası aracılığıyla hem cilt yüzeyine yapıştırıyor hem de gerekli ayarlamaları yapabiliyorlar. 

Giyilebilir sensör

Giyilebilir sensörün insan teni üzerinde uygulanabilir hale getiren bilim insanları, bu tür bir sensörün anlık veri takibi için çok önemli olduğunu ifade ediyorlar. Sensörün, uygulamadan sonra elektrokimyasal yapısını kaybetmediğini söyleyen bilim insanları, bu tür bir malzemenin cilt için de herhangi bir zararının olmadığını, özellikle de bebek ve yaşlılar gibi hassas cilde sahip olan insanlarda bile sorunsuz olarak kullanılabildiğini vurguluyorlar. Bilim insanlarının üzerinde durdukları başka bir husus ise bu giyilebilir sensörün hastalara ekstra ağırlık yapmıyor oluşu. Uzmanlar, geliştirdikleri giyilebilir sensörler ilgili çalışmalarını devam ettiriyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.