DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Nobel Ödüllü Biyofizikçi: Coronavirüs Salgını Bitiyor!

26.03.2020
A+
A-

Çin’in Hubey kentini etkisi altına alan corona virüs salgını sırasında Çinli meslektaşlarıyla iletişime geçen Levitt, “Durumlarının ne kadar karmaşık olduğunu anlattıklarında, bir sonuca ulaşmak umuduyla verilere derinlemesine bakmaya karar verdim” dedi.

Konuda uzman olmadığını, fakat sayıları analiz edebileceğini belirten Levitt, enfeksiyona yakalananların oranı her gün yüzde 30 artarken, virüsün yayılma hızı aynı oranda devam ettiğinde, tüm dünyanın 90 gün içinde enfekte olabileceğini gördü. Fakat Levitt, sayıları işlemeye devam ettiğinde örüntünün değiştiğini fark etti. 1 Şubat’ta istatistiklere ilk baktığında Hubey bölgesinde günde bin 800 yeni vaka ortaya çıkıyordu. 6 Şubat’ta bu sayı günde 4 bin 700 vakaya ulaştı, ancak durum 7 Şubat’ta değişti.

Levitt, “Yeni enfeksiyonların sayısı lineer olarak düşmeye başladı, durmadı. Bir hafta sonra, ölü sayılarında da aynısı oldu. Eğrideki bu dramatik değişim medyan noktasına işaret ediyordu ve pandeminin ne zaman sona ereceğine dair daha iyi bir tahmin yapmaya olanak tanıyordu. Buradan hareketle, Çin’in bütününde iki hafta içinde durumun iyileşeceği sonucuna vardım. Ve şu an kesinlikle çok daha az sayıda yeni enfeksiyon mevcut,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“ÇİN’DE MART SONUNDA KAYBOLABİLİR”

Levitt, verileri daha ileriye taşıyarak virüsün Çin’de muhtemelen mart ayının sonunda kaybolacağını tahmin ediyor. Levitt, “Üstel büyüme modellerinde, yeni insanların her gün enfekte olabileceğini varsayarsınız, çünkü yeni kişilerle görüşmeye devam edersiniz. Fakat kendi sosyal çevrenizi düşünürseniz, aslında her gün aynı insanlarla görüşüyorsunuz. Yeni insanlarla toplu taşımada karşılaşabilirsiniz,” ifadelerini kullandı.

Ancak Levitt’e göre karantina ve sosyal teması azaltmak sonucu etkileyen tek faktör değildi. Virüsün ilk ortaya çıktığı Wuhan’da, teorik olarak bütün nüfus enfekte olma riskiyle karşı karşıya olmalarına rağmen nüfusun sadece %3’ü virüsten etkilendi.

Bütün bunlara karşın, Levitt diğer ülkelerde de görülen virüsün ne zaman yavaşlayacağına dair herhangi bir tahminde bulunmadı. Levitt’in hesaplamalarına göre, Çin vaka sayılarının sıfır olacağı noktaya yaklaştı. Güney Kore de medyan noktasını geçti ve yeni vakaların oranında azalma görmeye başladı.

Levitt, İtalya’da ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeni olarak nüfusun önemli bir kısmını yaşlı insanların oluşturmasından kaynaklandığını belirtti.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Salgını Sebebiyle Uçuşu İptal Olan Yolculara Yeni Haklar

Coronavirüs Salgını Sebebiyle Uçuşu İptal Olan Yolculara Yeni Haklar

Coronavirüsten Son 24 Saatte 2343 Kişi Hayatını Kaybetti

Coronavirüsten Son 24 Saatte 2343 Kişi Hayatını Kaybetti

Bu Bitki Coronavirüs Düşmanı

Bu Bitki Coronavirüs Düşmanı

Fenerbahçe'den Serhat Güler İçin Coronavirüs Açıklaması!

Fenerbahçe’den Serhat Güler İçin Coronavirüs Açıklaması!

İLİşKİLİ GALERİLER İstanbul'da Coronavirüs Testi Kuyruğu

İstanbul’da Coronavirüs Testi Kuyruğu

Coronavirüsten Sonra Safranbolu

Coronavirüsten Sonra Safranbolu

Ekmekte Coronavirüs Düzenlemesi

Ekmekte Coronavirüs Düzenlemesi

Sırbistan'da Coronavirüse Karşı Dikkat Çeken Önlem

Sırbistan’da Coronavirüse Karşı Dikkat Çeken Önlem

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.