Niğde’de Sünnet Kazası: 4 Yaşındaki Mehmet’in Talihsizliği
Niğde’de meydana gelen sünnet kazasında 4 yaşındaki Mehmet’in yaşadığı talihsizlik tüm Türkiye’yi üzüntüye boğdu. Olayın detayları, ailevi etkileri ve sağlık durumu hakkında bilgi edinin.
Niğde’de Sünnet Kazası: 4 Yaşındaki Mehmet’in Yaşadığı Talihsizlik
Niğde’de yaşayan 4 yaşındaki Mehmet M., hekim olmayan bir kişi tarafından yapılan sünnet sırasında ciddi bir yaralanma yaşadı. Sünnet işlemi sırasında, Mehmet’in penis derisi tamamen kesildi. Ailesi, durumu fark ettikten sonra hemen Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk etti. Burada, Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler ve ekibi tarafından acil bir ameliyat gerçekleştirildi. Mehmet’in kasık bölgesinden alınan deri, penisine dikilerek tedavi süreci başlatıldı.
Doç. Dr. Dörterler, yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Hastane dışı, ‘merdiven altı’ diye tabir edebileceğimiz bir yerde hekim olmayan biri tarafından sünnet edilmiş. Sünnet cerrahi bir işlemdir ve kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi şarttır,” dedi.
Sünnetin Ciddi Sonuçları Olabilir
Mehmet M., 20 Ağustos’ta ailesi tarafından hekim olmayan birine sünnet için götürüldü. Sünnet esnasında yaşanan talihsizlik sonucunda, penis derisinin tamamen kesildiği tespit edildi. Bu durum, ciddi bir yaralanma olarak değerlendirildi ve Mehmet, Kayseri Şehir Hastanesi’nde acil tedaviye alındı. Doç. Dr. Dörterler, “Sünnet derisinin tamamen kesildiğini gördük. Bu ciddi bir durum. Hemen takibine ve tedavisine başladık. Kasık bölgesinden cilt yaması yani greft alarak tekrar penis dokusunu oluşturduk. Bugün tedavimizin 6’ncı günü. Gayet başarılı cilt grefti tuttu. Normal bir erkek olarak yaşayabilecek. Bu şanslı bir çocuğumuz. Ama her çocuk şanslı olmuyor,” ifadelerini kullandı.
Sünnetin Cerrahi Bir İşlem Olduğuna Dikkat Çekildi
Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu vurgulayarak, “Sünnet cerrahi bir işlemdir. Kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Sünnet, bizde hala bir ritüel ya da gelenek olarak kabul edilip, cerrahi bir işlem olarak yeterince önemsenmiyor. Bunun toplumsal bilincinin oluşması gerekiyor,” dedi.
Erken Yaşta Sünnetin Avantajları
Sünnetin yaşına dair bilgi veren Doç. Dr. Dörterler, “Sünnet yaşı için kesin sınırlar veremiyoruz ancak küçük yaşlarda daha iyi sonuçlar elde ediyoruz. Yeni doğan döneminde sünnet önermiyorum. Tercihen 2. veya 3. aylarda ve 1 yaş altı sünnet daha başarılı oluyor. Hem çocuğun bilinç düzeyi oluşmamış oluyor hem de o korkuyu yaşamıyor. Erken aylarda sünneti her zaman öneriyoruz,” şeklinde konuştu.
Diğer yandan, Mehmet’in ailesinin sünneti gerçekleştiren kişiden şikayetçi olmadığı öğrenildi. Bu durum, toplumda sünnet uygulamalarıyla ilgili farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Haber-Kamera: Furkan KAVUKLU/KAYSERİ
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel