DOLAR 32,2630
EURO 34,8074
ALTIN 2.413,18
BIST 10.288,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C

New York Times’tan konuşulacak ‘Türkiye’ iddiası!

21.04.2020
A+
A-

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, İstanbul’daki vefat kayıtlarından derlediği bilgiye dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin devlete ait rakamların ve demeçlerin gösterdiğinden fazla daha büyük bir corona virüsü felaketiyle aleyhinde karşısında göründüğü yazıldı.

Habere göre; son iki yılın haftalık vefat ortalamaları baz alındığında, 9 Mart-12 Nisan arasındaki süreçte sadece İstanbul’da beklenenden 2 bin 100 daha pozitif ölüm kayıtlara girdi. Bu sayı, yetkililerin o dönemde tüm Türkiye için açıkladığı corona virüsü ölümlerinden çok daha fazla.

ARACISIZ ‘CORONA’YA BAĞLANAMAZ FAKAT…

New York Times tüm bu ölümlerin aracisiz olarak corona virüsüne bağlanamayacağını vurgularken, sayıların salgının başlangıcıyla rastlantı eden ölümlerde çarpıcı bir artışı gösterdiğini yazdı. NYT, bunun “pandemi sisini dağıtmak ve reel zamanlı olarak verdiği zararı ölçmek için araştırmacılar kadar başvurulan ilk gösterge” olduğunu yazdı.

Türk hükümetinin Covid-19’dan ilk ölümü 17 Mart’ta açıkladığının hatırlatıldığı haberde, New York Times göre derlenen istatistiklerin o dönemde İstanbul’daki tüm ölüm sayılarının tarihi ortalamaların fazla daha üzerinde olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete bu durumun ise virüsün birkaç hafta önce Türkiye’ye ulaştığının göstergesi olduğunu aktardı.

NYT haberinde, salgının ortasında herhangi bir vefat istatistiğinin aldatıcı olabileceğini ve “başlangıç niteliğinde” değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gazete, çoğu Avrupa ülkesinin “eksik” kabul ettiği ölüm istatistiklerini iyileştirmekle uğraştığını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.