DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sun Tekstil’in Su Geri Dönüşüm Projesi Dünya Basınında Gündem Oldu

Sun Tekstil’in su geri dönüşüm projesi, sürdürülebilirlik hedefleriyle dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Yenilikçi çözümlerle su tasarrufunu artıran bu proje, tekstil sektöründe önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

25.02.2025
A+
A-

Sun Tekstil’in Projesi Dünya Basınında Gündem Oldu

Sun Tekstil’in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil’in geliştirdiği proje, dünya genelindeki birçok basın organında geniş yankı uyandırdı. Washington Independent, America Dailypost ve Latin Post gibi önde gelen gazetelerin yanı sıra 100’ün üzerinde medya kuruluşu, bu yenilikçi projeyi manşetlerine taşıdı. Ekoten Tekstil’in gerçekleştirdiği bu teknoloji odaklı girişim, tekstil sektöründeki yoğun su tüketimini büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor.

Dünyada Bir İlk: Su Geri Dönüşümü! Sektördeki su kullanımının %90 oranında geri dönüşüm ve yeniden kullanımı sağlanacak olan bu proje, tekstil endüstrisinde devrim niteliğinde bir adım olarak değerlendiriliyor. Ekoten Tekstil, su tüketimini minimize etmenin yanı sıra, yapay zeka uygulamalarıyla kumaş üretiminde de önemli yenilikler sağlıyor. Gerçek zamanlı yapay zeka destekli hata tespiti sistemlerini üretim hatlarına entegre eden Sun Tekstil, böylece tekstil üretimindeki hata payını da asgariye indiriyor.

Sun Tekstil ve Ekoten Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, “Bu gelişme, operasyonel mükemmeliyet ve çevresel sorumluluğa olan bağlılığımızı yansıtıyor.” şeklinde konuştu.

Kuraklık Sorununa Sun Tekstil’den Çözüm

Kuraklık Sorununa Sun Tekstil'den Çözüm

Kuraklık, günümüzün en ciddi sorunlarından biri haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel nüfusun %40’ı su kıtlığı ile mücadele ediyor. 2030 yılı itibarıyla, 700 milyon insanın kuraklık nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalabileceği tahmin ediliyor. Temiz su kaynaklarının hızla tükenmesinde, global ölçekteki üretim süreçlerinde bilinçsiz su kullanımı önemli bir etken oluşturuyor. DSÖ ve Birleşmiş Milletler (BM), kuraklığa karşı çeşitli projeler geliştirirken, Sun Tekstil’in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil’in sektördeki su tüketimini minimize etme çabaları büyük ilgi topladı. Zira tekstil, su tüketiminin en fazla olduğu sektörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de endüstriyel amaçlı kullanılan suyun %22’si gıda sektöründe kullanılırken, tekstil sektörü %18 ile onu takip ediyor. Örneğin, günlük ortalama 40 ton ürün üretmek için 2500 ton su tüketimi gerekiyor; bu da yaklaşık 10 bin kişinin günlük su tüketimine eşdeğer bir miktar.

Her Gün 100 Binlerce İnsan İçin Temiz Su Kaynağı Ortaya Çıkacak!

Temiz su kaynaklarının hızla tüketildiği tekstil üretiminde, Türk firmanın yenilikçi başarısı, dünya genelinde en iyi uygulama örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu adım, sektörün geleceğini köklü bir şekilde şekillendirecek. Yoğun bir Ar-Ge süreciyle geliştirilen atık su geri dönüşüm projesi sayesinde, ihtiyaç duyulan suyun %90’ından fazlası geri dönüşüm yoluyla elde edilecek. Atık suyun yeniden üretim süreçlerine kazandırılması, tekstil sektöründeki ülkelerin kaderini değiştirecek. Bu yöntem sayesinde, her gün 100 binlerce insanın kullanabileceği temiz su kaynakları oluşacak.

Yapay Zeka Destekli Üretim Modeliyle Sektörde Çığır Açtı

Sun Tekstil’in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil, yapay zeka çözümleri ile üretim süreçlerinde hataları en aza indirerek gereksiz yeniden işleme ve fazla boyama döngülerini azaltıyor. Bu sayede, tekstil üretiminde su kullanımını önemli ölçüde düşürüyor. Sabri Ünlütürk, “Yapay zeka tabanlı kalite kontrol yatırımlarımız, üretim doğruluğunu artırırken malzeme israfını en aza indiriyor. Teknolojinin sürdürülebilir üretimin geleceği olduğuna inanıyoruz. Bu gelişme, operasyonel mükemmeliyet ve çevresel sorumluluğa olan bağlılığımızı simgeliyor.” diyerek projeye dair görüşlerini paylaştı.

Sun Tekstil’in Çevresel Liderliği Beğeni Topladı!

Ekoten Tekstil, İklim Değişikliği Değerlendirmesi çerçevesinde Karbon Saydamlık Projesi’nden (CDP) üst üste ikinci yıl A- notu alarak, global tekstil endüstrisinin ortalama B notunu geride bıraktı. Ayrıca, CDP Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi’nde üst üste üçüncü kez en yüksek “A/Liderlik” puanını elde ederek, tedarik zinciri sürdürülebilirliğinde küresel liderler arasında yer aldı. Sun Tekstil’in çevresel duyarlılığı, dünya basınında büyük ilgi gördü. Ek olarak, Sun Tekstil kadınların yöneticilikten üretime kadar her aşamada aktif rol aldığı cinsiyet eşitliğine dayalı politikaları destekliyor. Sabri Ünlütürk, “Çeşitliliği ve eşitliği teşvik eden bir çalışma ortamı oluşturmaktan gurur duyuyoruz. İnovasyona ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız kadar kapsayıcılığa da önem veriyoruz.” dedi.

38 Ülkede 380 Ortak ile Ar-Ge’de Çığır Açtı!

Ekoten Tekstil, global markalar için tasarım ve üretim deneyimiyle sektördeki konumunu güçlendirirken, Ar-Ge faaliyetlerine de büyük önem veriyor. 38 ülkede 380 ortakla iş birliği yaparak Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Şirket, yenilikçi tasarımlar ve yüksek kaliteli üretim süreçleri için güçlü bir Ar-Ge altyapısına sahip.

Her Büyük Müşteri Grubuna Özel Ekip

Her Büyük Müşteri Grubuna Özel Ekip

Sun Tekstil’in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil, tasarım konusunda da önemli bir yetkinliğe sahip. Avrupa’nın önde gelen markalarına kendi tasarladığı koleksiyonları sunarak, İngiltere, İspanya ve Türkiye’deki tasarım ofisleri aracılığıyla müşterilerine hızlı ve esnek hizmet sunuyor. Her büyük müşteri grubuna özel bir satış ekibi ve 3 farklı ülkede hizmet veren 5 tasarım ofisine sahip olan Ekoten Tekstil, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş tasarımlar yapıyor. Şirketin en büyük müşterileri arasında Inditex grubu, H&M, Jimmy Key, Tesco, Kiabi, Marks & Spencer ve Next yer alıyor. Ayrıca, Sun Tekstil, 2022 yılında Türkiye’nin ilk 3D dijital kumaş kütüphanesini kurarak, dijital kumaş kütüphanesi sayesinde zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor.

Avrupa’nın En Saygın Örme Kumaş Üreticileri Arasında Yer Alıyor

Avrupa'nın En Saygın Örme Kumaş Üreticileri Arasında Yer Alıyor

Ekoten Tekstil, Türkiye ve Avrupa’nın en saygın örme kumaş üreticileri arasında kendine sağlam bir yer edinmiştir. Yüksek teknolojiyi, inovasyon ve sürdürülebilirlik motivasyonuyla üretim süreçlerine entegre ediyor. Küresel markalar için giyim, teknik tekstil, medikal ve spor giyimde üretim yaparak, Avrupa ülkeleri, İngiltere ve ABD başta olmak üzere birçok yere ürün gönderiyor. Üretiminin %90’ına yakınını yurtdışına ihraç eden Sun Tekstil, Ege Bölgesi’nde en çok ihracat yapan hazır giyim firması olarak öne çıkmaktadır. Şirket, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde konsolide 250 milyon Euro ciroya ulaşarak aktif büyümesini sürdürüyor. Sürdürülebilirlik anlayışı sosyal sorumluluk alanında da kendini gösteriyor; kadın çalışan oranının yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Hem yönetim kademesinde hem de üretim süreçlerinde kadınların aktif rol aldığı gözlemleniyor. Sürdürülebilirlik ve çevreci bir anlayışla üretim süreçlerini planlayan şirket, örme fabrikasının enerji ihtiyacının %40’ını güneş enerjisinden karşılıyor. 2022 yılında halka açılmasının ardından dağıtılabilir karını hissedarlarıyla paylaşan şirket, temettü endekslerinde de yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.