Nesteren Gazioğlu, LGS öncesi öğrenci ve velilere tüyolar verdi
Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavı 20 Haziran tarihinde yapılacak. Koronavirüs nedeniyle LGS sınav sisteminde bir takım değişiklikler yapıldı. Öğrenciler bu sene ilk önce sınava kendi okullarında girecek ve yanlarında kalem, kalemtıraş, silgi, su ve kimlik belgelerini getirebilecekler. Kimliklerde bu seneye özgü olarak, 15 yaşını doldurmuş olan öğrencilerde fotoğraf şartı aranmayacak. Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu, sınava birkaç gün kala öğrenci ve velilerin yapması gerekenleri anlattı.
”Maskeli birkaç deneme sınavı çözmeleri gerekir”
Öğrenciler demin maskeyle bir imtihan denemesi yapmadılarsa mutlaka gerçek saat ve sürede edinmek üzere, maskeli birkaç deneme sınavı çözmeleri gerektiğini aktaran Nesteren Gazioğlu, öğrencilere sınavdan önceki son günlerde sosyal medyadan uzakta durmalarını, uykularını alabilecek saatte uyumalarını, ağır yemeklerden uzaktan durmalarını önerdi. Olumlu düşünmenin de sınav stresine olan katkısına dikkat çeken Gazioğlu, öğrencilerin kendilerine iyi gelecek cümleler bulması gerektiğini, ”Elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi tekrarların faydalı olacağını vurguladı.
Öğrencilere, sınavdan bir gün önce yürüyüş yapmalarını, geç yatmamalarını, sabahleyin kahvaltı etmelerini ve zamanlamalarını iyi planlamalarını da önerdiklerini ifade eden Gazioğlu, LGS adaylarına yönelik öteki sınav tüyolarını şöyle açıkladı.
”Stres olursanız, nefes tekniğini kullanabilirsiniz. Gözlerinizi 30 saniye kadar kapatıp tekrar odaklanmayı sağlayabilirsiniz. Zorlandığınız sorulara sinyâl koyun, daha sonra her tarafta geri dönme şansı oluşturun. Hareket etme ihtiyacınız olursa kollarınızı yukarı ya da yana uzatarak bedeninizi esnetebilirsiniz. Gülümseyin. Yüzünüzdeki tebessüm bir süre sonra duyguları ve davranışı etkiler. Dikkat dağılırsa ya da ara verme ihtiyacınız olursa dik oturun. Derin bir nefes alın, hedefinizi hatırlayın” dedi.
Sözel ve sayısal sınav arası 45 dakikalık sürede ise öğrencilere derin nefes alarak haricen dolaşmalarının yardımsever olacağına değinen Gazioğlu, öğrencilerin bu sürede sınav hakkında konuşmak istemiyorlarsa kendilerini buna zorlamamalarına, şekerli besinlerden de uzakta durmaları gerektiğine uyarı çekti.
Aileler ne yapmalı?
LGS sınavına adayların tek başlarına değil gerçekten aileleri ile birlikte girdiklerine dikkat çeken Gazioğlu, imtihan telaşı ve coşkusunun defalarca beraber yaşandığını, ailelerin çocuklarına yardım olmaları gerektiğini belirtti.
Ailelerin sınavdan çıkan öğrencilere ”Nasıl geçti?”, ”Sorular nasıldı?”, ”Niye yapamadın?” gibi sorular sormaması gerektiğine dikkat çeken Gazioğlu, çocuğun duygularına odaklanılmasını, ”seni anlıyorum” mesajı verilmesi gerektiğini söyledi.
Ailelerin üzerine düşen görevin çocukların motivasyonunu sağlamak olduğunu gösteren Gazioğlu,”Çok fazla bilgisi olan bir öğrenci morali bozulursa başarısız olabiliyor, başarabileceği güveniyle sınava giren öğrenci beklenenden iyi bir performans çıkarabiliyor. Bu sınav; yaşam yok, hayatın yalnızca bir parçası” diye konuştu.