DOLAR 32,3048
EURO 34,7206
ALTIN 2.383,54
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Neden yazılım ihracatı yapmalıyız?

20.08.2018
A+
A-

Yazılım satmak istediğinizde uygulayabileceğiniz modellerin bazıları:

Lisans satışı modeli: Bu modelde yazılımınızın müşterinize kısıtlı kullanım hakkı tanıyacak olan sözleşmeler yapabilirsiniz. Yazılımınız için süresiz kullanma yetkisi verilir. Gelir modeli olarak bakım, güncelleme ve benzeri hizmetler karşılığında gelir elde edebilirsiniz.

Lisans kiralama modeli: Yazılımınızın lisansını tek seferlik ücret alarak satmak yerine aylık / yıllık / kullanım bazlı vb. seçeneklerle kiraladığınız bu modelde, yazılımınız için sürekli bir gelir elde etmekle birlikte, müşterilerinize sözleşme süresince güncelleme desteği de sunarak, ölçeklenebilir ve sürekli bir gelir elde edebilirsiniz.

Servis modeli: SaaS (Software as a Service) olarak bilinen bu modelde, müşterinize yazılım lisansı vermek yerine, yazılımı kullanabilecekleri alt yapı ile birlikte servis olarak sunabilirsiniz. Bu yaklaşımın müşteriniz için en büyük avantajı, yazılımın devamlılığının sağlanması için gerekli sorumluluğu sizin üstleniyor olmanızdır. Bu model kurulum otomasyonlarıyla birleştirilerek, yazılımcı için de maliyetleri düşürebileceği için, uzun vadeli düzenli gelir elde edebileceğiniz bir yöntemdir. Tabii ki, alt yapı hizmeti üstleniyor olmanızın getireceği daha fazla sorumluluğu da göz ardı etmemek gerekir. Bu durumda müşterilerinize servisinizin sürekliliğini garanti edeceğiniz bir sözleşme yapmanız beklenecektir.

Son kullanıcıyı hedefleyen yazılımlar: Diğer yöntemlerden farklı olarak, bu yöntemde gelir modelini, yazılımı kullanan son kullanıcılar oluşturmaktadır. Uygulama marketlerinden satın alınabilen oyun ve benzeri mobil uygulamalar, bu modelin en güzel örnekleridir.

Yukarıdaki modellerde de görebileceğiniz gibi, yazılım üzerinden gelir elde etmenin birçok yöntemi mevcut. Bu yöntemlerin hangisinin sizin için uygun olacağı, çalışmayı hedeflediğiniz sektöre, meydana getireceğiniz yazılıma göre farklılıklar gösterecektir.

Yazılımın bir diğer avantajı ise, yatırım maliyeti. Tabii ki burada yazılım geliştirmek için öğrenim süreçlerini unutmamak gerekir; fakat bir yazılımcı olarak yazılım geliştirmek için ihtiyacınız olan alt yapının farklı üretim kanallarından çok daha düşük olduğunu söyleyebilirim.

Yapılacak yazılımın boyutuna ve kapsamına göre büyük ekiplerle yapılabileceği gibi, tek bir kişi tarafından dahi çok büyük değerlere sahip yazılımların üretilmesi mümkündür.

Eğitim şart!

Yazılım çok geniş bir alan. Bu nedenle, hızlı ilerleleyebilmek ve üretebilmek için, eğitim almak çok önemli. Eğitim derken, sadece lise, üniversite ve benzeri örgün eğitim kurumları tarafından verilen eğitimleri kastetmiyorum. İnternet sayesinde birçok farklı yöntemlerle eğitimlere ulaşmak mümkün.

Neler yapılabilir?

Ülkemizde gördüğüm en büyük problem, devlet tarafından sağlanan teşvik ve çeşitli yardımların, yazılım konusunda fikirleri ve heyecanları olan, istekli genç yetenekler yerine, desteklerden sağladıkları en büyük fayda vergi avantajı ve dolayısıyla daha fazla kâr marjı olan büyük kurumlar.

Yazılım ihracatını yaygınlaştırmanın en büyük adımı, üreten, heyecanlı, meraklı genç yeteneklerin, kendilerini gösterebilecekleri uygun platformları yaratmak, ihtiyaçları olan eğitimi sağlamak. Eğitimi sağladıktan sonraki adım ise mentörlük desteğiyle, doğru alanlara yönelmelerini sağlamak olabilir. Bundan sonraki tek ihtiyaç, genç yeteneklerin bürokraside boğulmamaları için temel seviyede muhasebe, finans ve hukuk desteklerini sağlamak olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.