DOLAR 33,9762
EURO 37,6709
ALTIN 2.725,36
BIST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Neden tatillerde daha çok uyuduğumuz halde daha yorgun hissederiz?

Araştırmaya göre bir gecede 7,5 saatten fazla uyumak “derin uyku döngüsünü” bozuyor. Fazla uyumak uyku düzenindeki dengeyi bozarak halsizliğe neden oluyor. Dinlenmiş bir şekilde uyanacağınızı düşündüğünüz tatil sabahlarında çok daha yorgun uyanmanızın nedeni bu olabilir.

28.12.2023
A+
A-

Bayramlarda, haftasonlarında veya izin günlerinde birkaç saat fazla uyuma fikri kulağa çok hoş gelse de bir bedeli var.

Her gece önerilen yedi veya sekiz saatten daha uzun süre uyumak, yoğun bir haftanın ardından toparlanmak için en iyi seçenek gibi görünse de aslında gün boyunca daha fazla sersemliğe ve düşük enerjiye neden oluyor.

1 SAAT FAZLA UYUMAK “UYKU DÖNGÜSÜNÜ” KIRIYOR

Uyku döngüsü her 80 ila 100 dakikada bir başlıyor, bu nedenle gece uykusuna bir saat veya daha fazla eklemek genellikle derin bir uyku döngüsünün ortasında uyanmak demek. Bu da uyandığınızda halsiz hissedeceğiniz anlamına geliyor.

Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü’nde 2003 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, hafta sonu uykusunu teste tabi tuttu.

Araştırmada 66 kişi bir hafta boyunca her gece 3, 5, 7 veya 9 saat uyudu. Ardından aynı kişiler 3 gün boyunca her gece 8 saat uyudu.

Hafta boyunca her katılımcıya motor reaksiyon hızı ve dikkat testleri uygulandı.

7 ve 5 saat uyuyanlar, birkaç gece daha uzun uykudan sonra testlerde az uyudukları günlerde gösterdikleri kadar kötü performans göstermeye devam ettiler.

3 saat uyuyan grubun, normal uykunun ilk gecesinden sonra motor ve dikkat becerilerinin geliştiği görüldü. Ancak performansları tamamen normale dönmeyerek 7 ve 5 saatlik gruplarla aynı kaldı.

FAZLA UYKU DEPRESYONA NEDEN OLUYOR

Gecede sekiz saatten fazla uyumak aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla da ilişkilendiriliyor. Depresyonla mücadele eden insanların yaklaşık yüzde 15’i aşırı uyuyanlardır.

Çok az uyumak gibi çok fazla uyumak da baş ağrısı, depresyon, kronik kalp hastalığı, diyabet ve obezite riskinin artması gibi çok sayıda sağlık sorununa neden olabiliyor.

NTV

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.