DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

NASA’nın yeni “sessiz süpersonik jeti” piyasaya çıkıyor

NASA’nın yeni çıkardığı X-59 uçağı minimum ses patlamasıyla süpersonik hızlara ulaşabiliyor. Jet Lockheed Martin tarafından geliştirilen uçak NASA tarafından gerçekleştirilen canlı yayında tanıtıldı. Uçağın havada ne kadar sessiz olabileceğinin bir göstergesi olarak uçuş testi canlı yayınlanacak.

13.01.2024
A+
A-

NASA’nın 247,5 milyon dolarlık “X-59 Quesst” süpersonik ticari jeti Lockheed Martin tarafından geliştirildi ve çok yakında piyasaya çıkacak. “Quesst” ismi “Quiet SuperSonic Tech”in bir kısaltması.

Havada ne kadar sessiz olabileceğinin bir göstergesi olarak uçuş testi canlı yayınlanacak. NASA, 2018’den bu yana “X-59″un gürültü kirliliği veya ses patlaması yaratmadan şehirlerin üzerinden uçabileceğini iddia ediyor.

Bu test uçuşu, altı yıllık projede önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor.

İlk uçuş testi YouTube’un yanı sıra NASA uygulaması ve NASA+ yayın hizmeti üzerinden yayınlanacak.

NASA insanlara ilk uçuş sırasında jetten duydukları sesler konusunda anket yapılacağını söyledi.

Toplanan veriler düzenleyicilere gönderilecek ve süpersonik jetlerin kullanımını sınırlayan yeni kuralların geliştirilmesine yardımcı olmak için kullanılacak.

ABD’DE HAVACILIKTA YENİ SOLUK

ABD federal hükümeti elli yılı aşkın süredir tüm sivil süpersonik jetlerin karada uçması yasaklamıştı.

Jetin ilk kez 2021’de uçması planlanıyordu, ancak yapılacak ilk uçuş hala QueSST misyonunda önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.

NASA, 2027 yılına kadar yeni uçağın uçuş sesini azaltmak konusunda etkileri hakkında daha kesin sonuçlara sahip olmayı hedefliyor.

Süpersonik jet uçaklarının yere yakın uçmasına izin veren yeni yasalar geçecek olursa yüksek hızlı ticari uçuşlar gerçeğe dönüşebilir. Uzmanlar uçağın ABD’deki sivil havacılığı yeniden şekillendirebileceğini söylüyor.

NASA ve Lockheed Martin, uçağın geliştirilmesini tamamladıktan sonra yaklaşık dokuz ay boyunca güvenlik değerlendirmeleri yürütüleceğini söyledi.

Quesst uçağının güvenli bir şekilde uçabileceğini kanıtlayacak yeterli kanıt paylaşıldıktan sonra NASA, uçuş testlerini ABD şehirlerine genişletmeyi ve gürültü hakkında daha fazla bilgi toplamayı planlıyor.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.