DOLAR 36,1000
EURO 37,6477
ALTIN 3.383,49
BIST 9.889,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 6°C
Pts 6°C

NASA’nın OSIRIS-REx Uzay Aracı, Bennu Asteroidinden Alınan Örnekleri 2023’te Dünya’ya Getirecek

31.10.2020
A+
A-

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz hafta Bennu isimli asteroide iniş yapan OSIRIS-REx uzay aracının gök taşından topladığı örnekleri Dünya’ya geri getirmek üzere başarıyla bir kapsüle yerleştirdiğini açıkladı. Toplanan örnekler, OSIRIS-REx’in Dünya’ya geri dönüş yolculuğunda üç yıl boyunca uzay aracının içinde saklanacak.

OSIRIS-REx, numuneyi 20 Ekim tarihinde, Dünya’dan fırlatılmasından dört yılı aşkın bir süre sonra almıştı. İnce bir robotik kol kullanarak yüzeydeki kayaları karıştıran ve bazı çakıl taşlarını toplama bölmesine doğru iten uzay aracı, örnek toplamada beklenenden daha iyi olduğu için ekibin planlarında zorunlu değişikliğe gitmesine neden oldu.

Ekip, planlarda değişikliğe gitti:

OSIRIS-REx

Manevra planlandığı gibi çalışsa da OSIRIS-REx’in fazla örnek toplamasından dolayı örnekleme başlığı sıkıştı ve düzgün bir şekilde kapanamadı. Kapağın açık kalması nedeniyle bazı parçacıkların aralardan düştüğünü tespit eden ekip, planlarda değişikliğe gitti ve operasyona hız verdi.

NASA’dan yapılan son açıklamada planların başarıyla gerçekleştirildiği ve toplanan örneklerin güvence altına alındığı duyuruldu. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle dönüş manevrasını iptal etmek zorunda kalan ekip, uzay aracının ne kadar malzeme depoladığını tam olarak bilmiyor ancak planlanandan daha fazlasının toplandığına eminler.

OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu’dan en az 60 gram asteroid materyali toplanması hedefleniyordu. Ekip üyeleri, robotik kol ve toplayıcıdan alınan görüntülere dayanarak en az 400 gram malzeme topladıklarına inanıyorlar. Bu noktada görev yetkililerinden Dante Lauretta, görüntülerin, toplayıcının içindekilerin yalnızca %17’sini gösterdiğini, uzay aracının içerisinde 1 kilogramdan fazla, hatta 2 kilogram uzay kayası olmasının mümkün olduğunu söylüyor.

Uzay aracının önümüzdeki mart ayında bulunduğu bölgeyi terk etmesi ve gezegenimize doğru yola çıkması planlanıyor. Her şey plana göre giderse Eylül 2016’da fırlatılan ve Aralık 2018’de Bennu’ya ulaşan uzay aracı, topladığı örneklerle birlikte 24 Eylül 2023’te Dünya’ya dönecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.