DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

NASA’dan Özel Şirketlere Teklif: Ay’dan Numune Toplayın, Sizden Satın Alalım

11.09.2020
A+
A-

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) başkanı Jim Bridenstine, NASA’nın resmi blog sayfasında paylaştığı yazı ile uzay ajansının ticari uzay şirketlerinden Ay’a ait taş, toprak, buz örnekleri satın almaya başlayacağını duyurdu.

Bridenstine tarafından paylaşılan açıklamaya göre NASA’nın yeni ticari girişiminin bir parçası olarak bir veya daha fazla özel şirket, Ay’a görev gerçekleştirdikten sonra 50 ila 500 gram arasında Ay regoliti toplayacak.

NASA, Ay’dan numune toplayan şirketlere 25 bin dolara kadar para ödeyecek

nasa başkanı

Bir şirket; Ay numunesini saklamak için uygun bir kaba yerleştirip, numunenin toplandığını ve Dünya’ya güvenli bir şekilde getirilebileceğini kanıtlamak adına NASA’ya görüntü ve veri sağlayabilirse, NASA şirkete 15 bin ila 25 bin dolar arasında ödeme yapacak.

NASA, söz konusu ödemenin yüzde 10’unu şirketin teklifi NASA tarafından kabul edildiğinde, yüzde 10’unu görev başladıktan sonra, kalan yüzde 80’ini ise şirket Ay numunesini NASA’ya teslim ettikten sonra ödeyecek.

NASA, Ay numunelerini 2024’ten önce Dünya’ya getirmek istiyor

ay numunesi

Bununla birlikte NASA, söz konusu numuneyi şirketten nasıl alacağı konusuna bir açıklık getirmedi. Tahminler, söz konusu alışverişin(!), Ay’da gerçekleştirileceği yönünde. Dolayısı ile şirketlerin Ay’a gidip numuneyi Dünya’ya getirilebilir halde saklamaları, söz konusu ticaret için yeterli olacak.

NASA, Ay numunesinin nereden alınacağı ile ilgili bir koşul sunmuyor. Şirketler, Ay’ın herhangi bir yerinden belirtilen ağırlıkta kum, kaya ya da buz örnekleri toplayabilir. Bu arada NASA’nın söz konusu örnekleri 2024’ten önce Dünya’ya getirmek istediğini de belirtelim.

NASA, Ay numunelerini neden kendisi toplamıyor?

rusların ay numunesi

Ay numuneleri, bilim insanlarının Ay projeleri üzerindeki çalışmaları için son derece değerli maddeler ve NASA’nın elindeki tüm Ay numuneleri, sonuncusu 1972 yılında gerçekleştirilen Apollo görevlerinden elde edilmiş durumda.

NASA, 2024 yılında Ay’a yeniden, bu kez bir kadın astronot ile ayak basmak istediğinden kaynaklarını yalnızca bu projeye ayırmak ve numune toplamak gibi farklı işleri özel şirketlere yaptırarak para ile satın almayı planlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.