DOLAR 32,3697
EURO 34,9552
ALTIN 2.325,66
BIST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

NASA, Son Yılların En Büyük Güneş Patlamasını Görüntüledi

05.07.2021
A+
A-

Gezegenimizin ısı ve ışık kaynağı olan Güneş’in yüzeyinde sık sık Güneş patlaması adı verilen patlamalar ortaya çıkıyor. Bu parlamaların büyük boyutlu olanlarının etkileri gezegenimizde de etkisini hissettirebiliyor. Bu tür patlamaların sonuncusu geçtiğimiz günlerde yaşandı.

Türkiye saati ile 3 Temmuz 2021 saat 17:29’da, 2017’den bu yana gerçekleşen en büyük patlama meydana geldi. Bu patlamanın kaynağı olarak AR2838 adlı bir Güneş lekesi gösterildi. NASA patlamanın görüntülerini almayı başardı.

Radyo iletişimi aksadı

 güneş patlaması

ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi, yaptığı açıklamada patlamayı “XI sınıfı Güneş olayı” olarak sınıflandırdı. Patlama ile birlikte Dünya üzerindeki radyo iletişiminde de kısa süreli olarak aksaklıklar ortaya çıktığı ifade edildi.

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory) birimi, bu büyük patlamanın görüntülerini de kaydetmeyi başardı. Hazırlanan videoda, patlama ile birlikte Güneş yüzeyinde sağ üst noktadan çıkan alev topu net bir şekilde görülebiliyor.

Güneş Dinamikleri Gözlemevi aslında bir uzay aracı ve 2010 yılında NASA tarafından Güneş’i daha yakından gözlemleyebilmek için fırlatılmıştı. Araçtan daha önce de benzeri etkileyici görüntüler gelmişti. 

Güneş üzerindeki en güçlü patlama türü

X sınıfında yer alan patlamalar, Güneş üzerinde gerçekleşen en güçlü patlamalar olarak biliniyor. Bu patlamalarda uzaya saçılan plazmanın doğrudan Dünya’ya doğru hareket etmesi durumunda uzaydaki astronotlar ve uydular tehlikeye girebiliyor. Hatta yeryüzündeki elektrik şebekeleri de bu yüzden arıza yapabiliyor.

Bilim insanları Güneş patlamalarını beş farklı kategoriye ayırıyor. Bu kategorilerde en altta A, onun üstünde B, C, M ve X patlamaları yer alıyor. M patlamaları aynı zamanda kuzey ışıkları olarak bilinen fenomeni de güçlendirerek etkileyici görüntüler ortaya çıkmasını sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.