DOLAR 32,5704
EURO 34,9776
ALTIN 2.421,86
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

NASA Mühendisleri, Ingenuity Helikopteri İçin Başka Bir Gezegende Nasıl Teknik Destek Sağlıyor?

28.06.2021
A+
A-

NASA’nın Ingeunity adlı helikopteri, Mars keşif görevlerinde havadan çektiği görüntülerle bütün dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştı. Şu ana kadar helikopter tam sekiz görevi başarıyla tamamlamış durumda. 

Yine de bu araç oldukça deneysel, en nihayetinde ilk defa başka bir gezegende bir araç uçuruyoruz. Haliyle helikopterin yaşadığı pek çok sorun var ve şu ana kadar teknik sorunların yanında iki defa da yazılım problemleri yaşandı.

Mars’a teknik servis vermek

ingeunity

NASA’nın Ingenuity Operasyon Lideri Teddy Tzanetos, ekibinin başka bir gezegende bulunan bir teknoloji harikasına nasıl uzaktan yazılım desteği verdiğini açıkladı. Farklı sorunlar için farklı yaklaşımlar geliştirilmesi gerekti. 

İlk sorun, dördüncü uçuş öncesinde helikopterin pervane motorunun doğru şekilde çalışmamasıyla kendisini gösterdi. Uçuş durumu moduna geçemeyen helikopterin sorununun, aşırı korumacı bir başka yazılımdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Ekip de bu sorunu çözecek bir güncelleme yayınladı ve testler yaptı.

İkinci sorun ise helikopterin kendisini dengelemek için kullandığı kamerada ortaya çıktı. Saniyede 500 defaya kadar fotoğraf çekebilen bu kameradan gelen görüntüler sayesinde araç bir yere çarpmadan, güvenle hareket edebiliyor. Ancak kamera görüntülerinin zaman damgalarının doğru olması gerekiyor.

Siyah beyaz bir Mars hikayesi

mars helikopteri

Altıncı uçuşta kameradan gelen görüntüleri aşırı yükleme yaptığı için araç havada zorluk yaşadı. Bunun üzerine ekip, dengeleme için büyük boyutlu renkli görseller yerine siyah beyaz görselleri kullanacak şekilde bir düzenleme yaptı.

Yine de NASA ekibi renkli kameranın avantajlarından da vazgeçmiş değil. Yakın zamanda helikopterin yazılımını büyük oranda yenileyecek olan ekip, atlanan kareleri belirleyebilecek ve doldurabilecek bir güncelleme yapacak. Böylelikle biz de Mars yüzeyini renkli olarak görebilmeye devam edeceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.