DOLAR 32,3010
EURO 34,6729
ALTIN 2.407,37
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

NASA Mars üzerinde kurumuş vaha keşfetti

08.10.2019
A+
A-

Uzay Ajansı’na göre bu tabaka kurumuş bir çamurdan oluşuyor. Çamur tabakasının üzerinde keşfedilen çatlaklar “Old Soaker” adı verilen bir kaya levhasında bulundu. Bunu aşağıdaki fotoğrafta da görüyoruz. Curiosity‘nin kolundaki Mars El Lens Görüntüleyici (MAHLI) tarafından çekilmiş bu fotoğraf üç görüntünün birleştirilmesiyle oluşturuldu.

Kaya levhasındaki çatlak ağı.

Bilim insanları, Curiosity‘nin çektiği görüntülerdeki çatlakların, taşma ve kuruma dönemindeki sığ göletlerin kanıtı olarak görüyor. Ayrıca bu kayaların içerisinde mineral tuzlarıyla zenginleşmiş parçalar da yer alıyor.

NASA Mars - Gale - krateri oluşumu - 2

Bu gif, Gale Krater’inin zamanla kuruduğu sırada geride bıraktığı tuzlu su birikintisini göstermektedir.

Uzay Ajansı ekibi, dün yayınlanan bir Nature Geoscience makalesinde, ‘Taşlardaki birikintiler Mars’taki iklimler için filigran görevi görüyor’ şeklinde bir açıklama yaptı. Ayrıca bilim insanları, farklı iklimler arasındaki geçişlerin Mars’ta ne kadar sürdüğünü bulmaya çalışıyor. Caltech‘in baş yazarı William Rapin, NASA gazetesine yaptığı bir açıklamada, “Curiosity Gale kraterine gitti çünkü Mars’ın değişen yapısının eşsiz kaydı orada korunuyordu.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.