DOLAR 32,3683
EURO 34,6988
ALTIN 2.391,85
BIST 10.170,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

NASA, Mars Helikopterinin Yazılımını Güncelledi: Artık Ulaşılması Daha Zor Yerleri Keşfedebilecek

26.11.2022
A+
A-

NASA’nın Ingenuity isimli Mars keşif helikopteri, ilk olarak 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’a iniş yapmıştı ve 19 Nisan 2021 tarihinde Mars üzerindeki ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Ingenuity, aynı zamanda Dünya dışında uçuş yapan ilk helikopter olmuştu.

Normalde 30 Mars günü (yaklaşık 31 Dünya günü) görev yapması planlanan Ingenuity, NASA’nın geliştirdiği yeni yön belirleme yazılımı dolayısıyla hâlâ kızıl gezegende yer alıyor ve keşif helikopter, o yazılımla ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

NASA’nın yön belirleme yazılımı ile gerçekleştirilen uçuş niye bu kadar önemli?

Ingenuity, neredeyse 2 yıl önce gerçekleştirdiği uçuşta kızıl gezegenin sadece düz yüzeylerinde uçmuştu. Engebeli yüzeylerde sorun çıkabileceği olasılığı göz önünde bulundurulup böyle bir yol tercih edilmişti.

Ancak NASA’nın yeni yön belirleme yazılımı sayesinde Ingenuity, artık engebeli, taşlı ve tehlikeli yüzeyler üzerinde de uçuş yapabiliyor. Bu da insanlığın gezegen keşfinde bir seviye atladığını bizlere gösteriyor.

Yerden sadece 5 metre yükseklikte uçan Ingenuity, 18 saniye boyunca bahsini geçirdiğimiz yüzeyin üstünde ilerledi.  Bu yeni navigasyon yazılımı, arazi ve araç hareketindeki değişiklikleri ayırt etmek için Jezero Krateri’nin dijital yükseklik haritalarını kullanıyor. Bu da Ingenuity’nin doğruluğunu artırarak pilotların ileriye dönük daha küçük hava alanlarını hedeflemesine olanak tanıyor.

Bu teknoloji geliştirilirse 18 saniyeden çok daha uzun uçuşlarda çok daha verimli keşif uçuşları yapılabilir. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.