DOLAR 32,5245
EURO 34,8905
ALTIN 2.435,28
BIST 9.752,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

NASA, Kahramanmaraş Depremlerinin Yarattığı Hasarın Haritasını Paylaştı

10.02.2023
A+
A-

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.5’lik depremlerin oluşturduğu hasarın raporunu paylaştı. Rapor, Kahramanmaraş, ilçesi Türkoğlu ve Gaziantep Nurdağı’ndaki hasarı harita üzerinde gösteriyor.

NASA Jet İtki Laboratuvarından açıklama yapan jeofizikçi Eric Fielding, depremlerin çok büyük ve güçlü olduğunu ifade ederken birçok şehrin ve ilçede büyük bir sarsıntı yarattığını ifade etti. Fielding, Kahramanmaraş’taki ilk depremi, 1906’da San Francisco şehrini yerle bir eden depreme benzettiklerini aktardı.

NASA’nın paylaştığı hasar haritası

Paylaşılan harita, Kahramanmaraş, Türkoğlu ilçesi ve Gaziantep Nurdağı’nın bazı kısımlarını içeriyor. Koyu kırmızı noktalar binalar ve altyapılardaki ağır hasarı ve bölgenin görüntüsündeki olası değişiklikleri ortaya koyuyor. Diğer yandan turuncu ve sarı kısımlar ise orta derecede ve kısmen hasar gören yerleri gösteriyor. Her noktanın da yaklaşık 30 metrelik bir alana tekabül ettiği belirtiliyor.

NASA, haritanın 8 Şubat 2023’te ALOS-2 uydusunda bulunan PALSAR-2 tarafından toplanan veriler yoluyla oluşturulduğunu aktardı. Bilim insanları, 8 Şubat’taki verileri daha önce (7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022) yaptıkları gözlemlerle karşılaştırdı ve değişiklikleri tespit ederek hasarlı alanları belirledi.

Buna ek olarak NASA’dan yönetici Shanna McClain, olayı yakından izlediklerini, mümkün olduğunca uydular yoluyla hasarı haritalandırmaya çalışacaklarını ifade etti. Yeni veriler çıktıkça güncellemelerin yapılacağı bildirilirken müdahale çabalarına zorluk çıkartabilecek toprak kayma risklerini, elektrik kesintilerini ve hava durumunu izlemek için de uyduları kullanacakları aktarıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.