Nane Limon Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?
Sadece kokusuyla bile şifa kaynağı, yapımı da oldukça pratik olan nane limonun faydaları sadece soğuk algınlığını iyileştirmekle sınırlı değil, bunun dışında birçok faydası bulunur. Nane limonun faydaları nelerdir? Nane limon nasıl yapılır? İşte, nane limonun yapılışı ve yararları…
Nane limon çayının en bilinen özelliği mide bulantısını dindirmesidir. Ancak bunun haricinde pek çok faydası vardır. Peki, nane limonun diğer faydaları nedir? Nane Limon Nasıl Yapılır? Nane limon ne işe yarar?
Soğuk alınlığı, grip olduğumuz zaman annelerimiz hemen bir nane limon kaynatıverir. Mis gibi kokusuyla ferahlık veren nane limon çayı tıkanan nefesimizi açmaya birebirdir. Enfes aromasının yanında inanılmaz faydaları da bulunmaktadır. Nane limon kış aylarında yaşanan solunum yolları enfeksiyonlarında en etkili ve en çok tercih edilen sıcak bir içecektir. Nane limon yapmak kolay bir uygulamadır. Hem de sık tüketilebilir.
Nane limon, en çok tercih edilen ve en fazla tüketilen çaylardan birisidir. Rahatlatıcı etkisiyle soğuk algınlığına şifa olan bu ferahlatan çayın yapımı da oldukça kolaydır. Herkesin evinde bulunan malzemeler olması nedeniyle ihtiyaç duyulduğu vakit hemencecik hazırlanıp tüketilebilir. Biz genelde soğuk algınlığında ya da grip olduğunda tercih ederiz ama bunun dışında bir çok etkisi olan çok faydalı bir içecektir.
Hazırlanışı son derece kolay olan bu bitki çayı, sağlığa önemli faydaları bulunan harika bir karışımdır. Sindirim sistemine olumlu etkileri olan nane limona ilişkin nane limon faydalarını bilmekte yarar var.
NANE LİMON NE İŞE YARAR?
Daha ocakta kaynarken buram buram kokusunun evi sardığı nane limon içmeden faydalarını göstermeye başlayan nadir içeceklerden biri. Kendine özgü kokusu ile diğer bitki çaylarından hemen ayrılan nane limon, eski zamanlardan günümüze mide bulantısına karşı önerilen en iyi ve etkili çözümlerden biri. Her mevsim ama özellikle de kış mevsiminde evlerimizden eksik etmediğimiz nane limon, sindirim sistemini düzenlemesinin yanında boğaz ağrısından yakınanların imdadına yetişmesi ile de biliniyor. Nane limon; enerjiyi artıran ve mentol sayesinde zihni stresten kurtaran yapısı ile gözde çaylar arasında yerini alıyor.
NANE LİMONUN FAYDALARI NELERDİR?
Her ne kadar kış ayıyla ve griple özdeşleşse de çok daha fazla faydaları bulunmaktadır nane limonun. Hem kokusu hem de tadı ile kış aylarında elimizden düşüremediğimiz bitki çaylarından biri olan nane limon çayının bilinmeyen faydaları nedeniyle sadece kış aylarında değil her mevsim tüketmenizde fayda var. Soğuk aylar başta olma üzere vazgeçemediğimiz bu bitki çayı, soğuk algınlığı ve çeşitli hastalıklar için şifa deposu niteliğinde. Nane limonun kokusunu solumak bile başlı başına şifa kaynağı. Öyle ki nane limon çayı solunduğu zaman sinüzitlerin açılmasını sağlayarak sinüzit kaynaklı baş ağrılarını gideriyor. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda nane limon bileşimi, akciğer ve bronşları rahatlatarak öksürüğün azalmasına yardımcı oluyor. Faydaları sadece bunlarla sınırlı değil üstelik.
Nane limon içerisinde insan sağlığı için zengin C vitamini içeriği ve antioksidan bulundurması sebebiyle faydaları oldukça fazladır. Bunlardan bazıları ise şu şekilde:
– Özellikle grip için etkilidir.
– Kışın sıklıkla karşılaştığımız boğaz kuruluğunu giderici etki gösterir.
– Sindirimi kolaylaştırır.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Yüksek miktarda C vitamini içerir.
– Midenin rahatlamasını sağlar.
– Güçlü bir antiseptik etkisi vardır.
– Cilde fayda sağlar.
– Zihni dinçleştirir ve yorgunluğunu alır.
– Kalp çarpıntısına iyi gelir.
– Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanseri ve damar tıkanıklığını önler.
– Diş ağrısını giderici nitelik taşır.
– Ağız kokusunu ortadan kaldırır.
– Anne sütünü arttırır.
– Kronik ağrıların azalmasına yardımcı olur.
– Çoğu kişinin yakındığı kas ağrılarını hafifletir.
– Alerjik kaynaklı olan öksürük problemine iyi gelir.
– Solunum bozukluklarını önleyici etkisi vardır. Astıma iyi gelir.
– Soğuk algınlığının iyileşmesine destek olur ve daha çabuk geçmesini sağlar.
– Ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
– Stresi azaltır.
– Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.
NANE LİMON ÇAYI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELERDİR?
Nane limon çayı için çok fazla şeye ihtiyaç yok, evlerde ve işyerlerinde demlenme usulü ile pratik bir şekilde kısa sürede yapılabilmektedir.
Gerekli malzemeler:
– 1 tatlı kaşığı kuru nane,
– 1 adet limon,
– 1 su bardağı su şeklindedir.
NANE LİMON ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kurutulmuş naneden iki yemek kaşığını 4 su bardağı su ile birlikte bir kaynatma kasesine koyunuz. Kaynarken içerisine yarım su bardağı limon suyu ve iyi temizlenmiş limon bir kaç adet limon kabuğu ilave edin. 5 dakika kaynattıktan sonra bir 10 dakika dinlendiriniz. Süzerek içebilirsiniz. Arzu ederseniz de kekikte ilave edip suyu süzüp bir şişeye ekleyip tonik şeklinde kullanabilirsiniz. Üst solunum yolları hastalıkları esnasında da içerisine bal ilave edin bu karışım boğazların kuruluğunu yok etmede etkilidir.
2 çorba kaşığı nane ve 1,5 su bardağı su ile bir cezveye konarak içerisine kabuğuyla beraber küçük parçalara ayrılmış yarım limon ile bir güzel kaynatılır. Kaynayınca süzülerek bardağa boşaltılır sıcak olarak tüketilir. Taze naneden yapılırsa daha etkilidir ancak kışın taze nane olmadığı için genelde kuru nane ile hazırlanmaktadır. İçerisine şeker koymak yerine bir kaşık bal ilave edilmesi daha doğru olacaktır.
NANE LİMON ÇAYI KAYNATILMALI MI YOKSA DEMLENMELİ Mİ?
Genellikle kaynatma usulü daha yaygın olarak tercih edilmekle birlikte kısık ateşte demlenmesi halinde nane ve limonun içinde bulunan aromatik yağların suya daha iyi geçtiği ve böylelikle elde edilen bitki çayının daha etkili olacağı dile getiriliyor. Limon piştiği zaman eğer tadı acılaşıyorsa limon kabuğunun soyularak nane limon yapılması öneriliyor.
NANE LİMON ÇAYI NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Nane limon çayı, sıklıkla tüketilen bir bitki çayı olması itibari ile günlük olarak ne kadar tüketilmesi gerektiği hususu da öğrenilmek isteniyor. Bu konudaki genel uzman görüşü, günde 2 veya 3 bardak içilebileceği yönünde. Bu miktarların üzerinde tüketilmesi ise fazla tüketim kapsamında değerlendirilerek tavsiye edilmiyor.