Musluk Suyundaki Tehlike!
84 milyon nüfusa sahip olan ülkemizde kişi başına düşen temiz su miktarı ortalama 1.520 metreküp olarak ifade edilmektedir. Bu yeterliymiş gibi görünse de aslında öyle değil. Çünkü kişi başına 2.000 metreküpten az temiz su miktarı olan ülkeler “su azlığı yaşayan” ülke statüsüne girmektedir. Bunun yanı sıra ülkemiz nüfusunun 2030 yılında 100 milyona yakın olacağı düşünülüyor. Bu durumda da kişi başına düşen temiz su miktarı 1.100 metreküpe düşeceği ifade ediliyor. Yılda kişi başına düşen temiz su miktarı 1.000 metreküpten az olan ülkeler ise “su fakiri” sınıfına girmektedir. Bu ifadeden durumun ne kadar vahim olduğunu anlaşılıyor; Ülkemiz su fakiri olma yolunda hızla ilerliyor.
MUSLUKTAN SU İÇİLİ Mİ?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur’a göre; şebeke suları kesildiği zaman, şebeke hattında negatif basınç oluşur ve su borularının çevresindeki kirli sular şebekenin içerisine karışır. Bu kirli suların içerisinde, ilk başta bakteri ve mikroplar olmak üzere her türlü tehlike barınmaktadır. Sonuç olarak musluktan akan içme suyumuza karışan bu mikroplar sağlığı önemli ölçüde tehdit ediyor.
KLORLU SU TEHLİKELİ Mİ?
Klor doymuş tuz çözeltisinden ya da erimiş sodyum klorürden üretilmektedir. Mikropları öldüren temizlik malzemelerinin yapımında kullanılan klorlu suyun insan sağlığına herhangi bir faydasının bulunduğunu söyleyemeyiz. Şehirlerdeki içme suyu şebekelerinin temizlenmesi için kullanılan klor insan sağlığını doğrudan etkiler. Eğer içme suyu olarak musluk suyunu tüketiyorsanız klorlu suya çok fazla maruz kaldığınız söylenebilir. Bu da bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Boğazda yanma hissi, mide bulantısı, istifra, göz tahrişi, burun kanaması, şiddetli öksürük, göğüs ağrıları, solunum güçlüğü ve akciğerlerde sıvı birikimi, fazla klorlu suya maruz kalınması sonucu oluşabilecek sağlık sorunlarından yalnızca birkaçı.
MUSLUK SUYU KANSERE NEDEN OLUR MU?
Çok fazla klorlu su tüketen ve yüzme havuzlarında fazla zaman geçiren kişiler üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, bu kişilerin kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir.
Sular kesildikten sonra şebeke sistemleri klorlanır ve bu nedenle sudaki klor miktarını artar. Eğer bulunduğunuz bölgede sular kesilirse, sular geldikten hemen sonra musluğa koşmayın. En az 2-3 gün hazır su tüketin ve musluk suyundan uzak durun.
KLORLU SU DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?
Özellikle sudaki klor seviyesinin yüksek olduğu şehir şebekelerinin suyunu kullanan kişilerin dişlerinde siyah lekeler, çürükler ve buna benzer diş sorunları yaşandığı tespit edilmiştir. Diş hekimleri bu sorunların kaynağı olarak musluktan akan klorlu suları işaret etmektedir.
MUSLUK SUYU BRONŞİT VE ASTIMA NEDEN OLUR MU?
Devamlı klorlu su tüketen bir kişiyi uzun vadede bekleyen daha ciddi sağlık problemleri bulunmaktadır. Uzun süre klorlu su tüketirseniz astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskini daha da artabilir. Zaten bu hastalıklara sahipseniz ve klorlu su tüketirseniz hastalığın ilerlemesi kaçınılmaz olur.
İLİşKİLİ HABERLER
Bebeksi Cildin Sırrı Bol Su İçmekten Geçiyor!
Günde En Az 2 Şişe Maden Suyu İçin
Soğan Suyu Saçı Uzatır mı ?
Bağışıklığı Güçlendiren Meyve Suyu Tarifi
İLİşKİLİ GALERİLER
Egzersiz Yapıp Su İçmezseniz Vücudunuzda Neler Olur?
Size Su İçmeyi Sevdirecek 4 Pratik Yol
Su İçmeyi Unutmamak İçin Yapabilecekleriniz