DOLAR 32,5540
EURO 34,9597
ALTIN 2.449,32
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Moleküler Testler, Kanser Hastalarının Ömrünü Uzat…

09.03.2021
A+
A-

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren ‘Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nde yapılan testler sayesinde kanserin erken tanısı ve ailesel yatkınlığı olan bireylerde kanser gelişim riski saptanıp kanser gelişmeden önlem almak mümkün olabiliyor.

Son teknolojik cihazlar kullanarak bölgede hizmet veren Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ‘Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’yle de adından söz ettiriyor. Son 20-30 yılda Türkiye’nin gelişme gösterdiği alanlardan biri olan ‘Genetik Hastalıkların Moleküler Tanısı’ alanında birçok test, artık yurt dışına gitmeye gerek kalmadan hastanelerde ücretsiz olarak yapılıyor. 

2020 yılında dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişinin öldüğü kanser ise bu merkezde yapılan testler sayesinde önceden tespit ediliyor ve koruyucu önlemler alınıyor. 

AKILLI İLAÇLAR VE İMMÜNOTERAPİ SAĞ KALIMLARI UZATIYOR 

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Çil, konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çil, ‘Kanser, son dönemin en önemli hastalıklarından birisi. Kanser tedavileri de son 30 yılda çok önemli gelişmeler gösterdi. Son 20 yılda özellikle cerrahi tedavide, radyoterapide ve sistemik tedavilerde çok önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Sistemik tedavilerden de kemoterapi sık kullandığımız bir tedavi yöntemi fakat akıllı ilaçlar gibi, immünoterapi gibi son 10 yılda geliştirilen ve sık kullanılan tedavilerin sağ kalımları uzattığını görüyoruz. Akıllı ilaçlar ve immünoterapi tedavisinin başarılı şekilde uygulanabilmesi için o hastaya özgü moleküler yapının veya genetik yapının ortaya konması gerekiyor’ dedi. 

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde moleküler veya genetik testlerin ücretsiz yapıldığını aktaran Çil, ‘Modern bir onkolojik tedavi uygulanabilmesi için o onkoloji merkezinde moleküler veya genetik testlerin mutlaka yapılabilmesi gerekir. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu testler tüm kapsamıyla yapılabiliyor. Biz de bu sayede hastalara akıllı ilaçları ve immünoterapi tedavisini uygulayabiliyoruz ve hastaların yaşam süresini uzatıyoruz. İkinci unsur da bu moleküler testlerin yapılmasıyla hastalara çok erken dönemde tanı koyuyoruz ya da hastalık oluşmadan önce tanıyabiliyoruz. Dolayısıyla bazı hastalarda kanserin oluşumunu önlemiş oluyoruz’ açıklamalarında bulundu. Diğer yandan Timuçin Çil, erken tanının çok önemli olduğunu kaydederek, ‘Moleküler testler sayesinde hastada kanser oluşmaması için önlem alabiliyoruz’ ifadelerini kullandı. 

KANSER YATKINLIK ARAŞTIRMASI YAPILIYOR 

Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezinde görevli Tıbbi Genetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Özalp, merkezlerinde yapılan testler sayesinde kanser gelişmeden kansere neden olabilecek genetik değişikliklerin saptandığını vurgulayarak, şunları söyledi: 

‘Kanser ile ilgili moleküler genetik testleri hem kanserli dokudan hem de hastanın kanından çalışmak mümkün. Bunun dışında kanser gelişmeden, kansere neden olabilecek genetik değişiklikleri saptamak ve hastaların kansere yatkınlıklarını belirlemek de mümkün. Merkezimizde hastalardan ve ailelerinden kanser yatkınlık genleriyle ilgili taramaları yapıyoruz. Gerekli durumlarda ailedeki riskli bireyleri belirleyip, kanser gelişmeden önce koruyucu tedaviler ve cerrahiler planlanabiliyor.’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.