DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Mizofoni Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

26.06.2021
A+
A-

Mizofoni hastalığı nedir? Mizofoni hastalığının belirtileri nelerdir? Mizofoni hastalığının tedavisi nedir? Birçok kişide görülebilen mizofoni hastalığı çocukken görülmeye başlar ve artarak devam eder.

Mizofoni hastalığı nedir? Mizofoni hastalığının belirtileri nelerdir? Mizofoni hastalığının tedavisi nedir? Bazı kişilerde seslere hassasiyet çok rahatsız edici bir durum olarak ortaya çıkmaya başlar. Bu seslere olan hassasiyet bazen ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. 

Belirli seslere karşı aşırı hassasiyet oluşması ve bu seslere karşı toleransların azalması olarak karşımıza çıkan semptoma mizofoni hastalığı denir. Mizofoni hastalığında seslere karşı hassasiyet o kadar fazladır ki başka insanların yemekleri çiğneme, yutma, ağız şapırdatma ve derin nefes alma esnasında çıkardıkları seslerin yanı sıra klavyede yazı yazma ve parmakların masaya vurulması gibi takırtılı sesler de kişide rahatsızlık yaratabiliyor. Peki, nedeni bilinmeyen ve genelde çocukken başlayan mizofoni rahatsızlığı tedavi edilebilir mi? 

Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş mizofoni hastalığına dair detaylar vererek ne anlama geldiğini anlattı. Yunancada nefret etmek ve ses kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelen mizafoninin, tam olarak ne anlama geldiğini söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş ”Bu hastalıkta kişinin belirli seslere toleransı azalmış oluyor. Çiğneme, yutma, derin nefes alma, ağız şapırdatma, klavyede yazı yazma, parmakların masaya vurulması ve takırtılı sesler bu rahatsızlıkta en çok rahatsız eden seslerin başında geliyor. Bu gibi seslerin ortak özelliği genelde tekrar eden sesler olmasıdır. Mizofoni hastalarının bu seslere tepkisi genelde sinirlenme ya da huzursuzluk hissi şeklinde oluyor ve bu seslerden kaçınmaya ya da kaçmaya çalışıyorlar” tanımlamasını yaptı.

MİZOFONİ 9-12 YAŞLARINDA BAŞLIYOR

Görülme sıklığının erkeklere oranla kadınlarda daha fazla olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, ”Hastalığın sebebi bilinmiyor ancak hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendiriliyor. Mizofoni ortalama olarak 9-12 yaşları arasında başlıyor. Yapılan çalışmalar, beynin bazı bölümlerinde aktivitenin daha fazla olduğu gösteriyor. Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun mizofoni hastalarında sıklıkla beraber görülen hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kulak çınlaması olan kişilerde de mizofoni çok görülüyor” ifadelerini kullandı.

DAVRANIŞÇI TERAPİ TEDAVİDE BAŞARILI OLABİLİR

Mizofoni hastalığının net bir tedavisinin olmadığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, bu hastalığın ancak bilişsel davranışçı terapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi terapi yöntemlerinin başarılı olabileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.