DOLAR 35,3231
EURO 36,4789
ALTIN 3.031,08
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

MiCA’nın Yürürlüğe Girmesiyle Tether’in Piyasa Değeri Düşüyor

MiCA’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Tether’in piyasa değeri nasıl etkileniyor? Kripto para dünyasında yaşanan bu değişikliklerin arka planını ve Tether’in geleceğini keşfedin.

04.01.2025
A+
A-

MiCA’nın Yürürlüğe Girmesi ve Tether’in Piyasa Değeri Düşüşü

Avrupa Birliği’nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesi, 30 Aralık’ta tam olarak yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren, Tether’in USDT stabilcoin’inin piyasa değeri önemli bir düşüş yaşadı. 2022 yılının Kasım ayında meydana gelen FTX çöküşünden bu yana, Tether’in piyasa değeri %1,2 oranında azalarak yaklaşık 137 milyar dolara geriledi. Bu, FTX olayının ardından yaşanan en büyük haftalık düşüş olarak kaydedildi.

Kriptokoin.com’un aktardığına göre, 19 Aralık 2022’de 141 milyar dolara ulaşan USDT’nin piyasa değeri, son iki hafta içinde %2,7 oranında bir azalma gösterdi. Analistler, bu düşüşü büyük ölçüde MiCA’nın yürürlüğe girmesiyle ilişkilendiriyor. Ancak, daha geniş piyasa dinamiklerinin de USDT’nin piyasa değerindeki bu daralmaya katkıda bulunduğu düşünülüyor.

MiCA’nın Tether Üzerindeki Potansiyel Etkileri

MiCA'nın Tether Üzerindeki Potansiyel Etkileri

MiCA’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Avrupa Birliği içindeki stabilcoin ihraççıları için bir dizi yeni düzenleyici gereklilik getirildi. Bu gereklilikler arasında rezerv ve likidite zorunlulukları da bulunuyor. Merkezi olmayan borç verme platformu WeFi Büyüme Başkanı Agne Linge, bu yeni düzenlemelerin özellikle büyük stabilcoin ihraççıları için ekonomik açıdan zorlu olabileceğini belirtiyor. Linge, şu ifadeleri kullanıyor:

“Yeni AB yasası, küçük stabilcoin ihraççılarının rezervlerinin %30’unu Avrupa’daki düşük riskli bir ticari bankada tutmasını gerektirirken, Tether gibi daha büyük oyuncuların %60 veya daha fazlasını bankalarda tutması gerekiyor. Tether’in büyük sermayesi ve küresel benimsenmesi göz önüne alındığında, bu talebin karşılanması ekonomik olarak oldukça zor.”

Tether’in Durumu ve Geleceği

Tether'in Durumu ve Geleceği

Ancak, Agne Linge, Tether’in büyük piyasa değeri ve dünya genelindeki yaygınlığının, Avrupa Birliği’nden olası bir çıkıştan kaynaklanabilecek acil mali sonuçlarla karşılaşma olasılığını azalttığını öne sürüyor. Linge, şunları ekliyor:

“Tether’in operasyonları potansiyel bölgesel aksaklıklardan büyük ölçüde yalıtılmış durumda. Şirket ayrıca yüksek bir kâr marjına sahip ve yılı 10 milyar dolar kazançla kapatma yolunda ilerliyor.”

Linge, Tether’in güçlü nakit rezervlerinin, ürünlerini ve yatırımlarını çeşitlendirmeye devam etmesine olanak tanıdığını belirtiyor. Ayrıca, stabilcoin teklifleri ile ilişkili risklerin azaltıldığını da vurguluyor. Çoğu Avrupa Birliği ülkesinin, uyum sağlama veya düzenlemelerden çıkış için altı ila 18 aylık bir süre tanıdığını hatırlatarak, bu durumun ani değişimlerin etkisini hafifletebileceğini dile getiriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden takip edin, ayrıca Telegram ve YouTube kanalımıza katılmayı unutmayın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.