Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski ve Önlemler
Mevsim geçişlerinde beyin kanaması riski artabilir. Bu yazıda, risk faktörlerini ve alınabilecek önlemleri detaylı bir şekilde ele alarak sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak bilgiler sunuyoruz.
Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Artıyor
Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinin beyin kanaması riskini önemli ölçüde artırdığını belirtti. Yapılan araştırmalara göre, bu riskin özellikle sonbahar ve ilkbahar başlarında yüzde 10 oranında arttığı gözlemlenmiştir. Doç. Dr. Çakın, “Beyin kanamalarına kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanmaktadır” dedi.
Anevrizmatik Kanamalar ve Risk Faktörleri
Doç. Dr. Çakın, anevrizmatik kanamaların, beyindeki atardamarların baloncuklaşması sonucu meydana gelen kanamalar olarak tanımlandığını vurguladı. Bu tür kanamaların özellikle mevsim değişiklikleri sırasında artış gösterdiğini ifade etti. “Beyinde bulunan atardamarlar üzerinde sigaranın da etkisiyle baloncuk oluşumu meydana gelebiliyor” diye ekledi.
Genetik Faktörlerin Rolü
Genetik hastalıkların beyin kanması üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Çakın, hipertansiyon, sigara kullanımı ve yaş faktörlerinin bu baloncukların oluşumunu hızlandırabildiğini belirtti. “Bu baloncuklar, mevsim döngülerinin olduğu zamanlarda daha çabuk patlama eğilimi göstererek beyin kanamasına neden olabiliyor. Çocuklarda bu durum daha nadir görülse de, genetik olarak görülen anevrizmalar özellikle Japonya ve Finlandiya gibi ülkelerde çocuk yaşlarda daha sık rastlanıyor. Ülkemizde ise bu durum o kadar yaygın değil” şeklinde konuştu.
Önemli Belirtiler ve Önlemler
Doç. Dr. Çakın, beyin kanamasının önceden bazı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti. Bu belirtiler arasında en önemlisi baş ağrısıdır. “Ateş böbrek gibi rahatsızlığı olan bireyler kendilerini daha sık kontrol ettirmeli. Diyalize giren hastaların beyin anevrizmaları açısından daha dikkatli olması gerekmektedir. Ailesinde daha önce anevrizma ve buna bağlı kanama geçirmiş bireyler, düzenli kontrole gitmelidir” dedi.
- Birden fazla beyin anevrizması olan kişilerin birinci derece yakınları mutlaka doktora başvurmalıdır.
- Erken teşhis durumunda, beyin kanaması gerçekleşmeden yapılan tedavi daha kolay ve etkili sonuçlar doğurur.
- Sigaradan uzak durmak, bu tür hastalıkları önlemek için en önemli adımlardan biridir.
Doç. Dr. Çakın, “Sigara, daha önce anevrizma cerrahisi geçirmiş veya hiç geçirmemiş hastalarda bile beyin kanamasına yol açan en önemli faktörlerden biridir” diyerek uyarılarda bulundu. Bu nedenle, sigara içen bireylerin bu alışkanlıktan uzak durması gerektiğinin altını çizdi.
Haber: İrem Güneybaz – Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık