Mevlâna ve Nevâyî’nin Anısına Uluslararası Sempozyum Düzenleniyor
Mevlâna ve Nevâyî’nin anısına düzenlenen uluslararası sempozyumla, tasavvuf ve edebiyatın önemli eserleri ve fikirleri keşfedilecek.
Hz. Mevlâna ve ailesinin Konya’ya teşriflerinin 797’nci yıl dönümünü anmak amacıyla, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “1. Uluslararası Mevlâna ve Ali Şîr Nevâyî Sempozyumu” büyük bir katılımla gerçekleşiyor. “Horasan’dan Anadolu’ya Hikmet Yolculuğu” temasıyla gerçekleştirilen sempozyumda, Hz. Mevlâna Celaleddin Rumi ve Ali Şir Nevâyî’nin edebi, tasavvufî ve kültürel mirasları detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Sempozyumun açılışında konuşan Uluslararası Ali Şîr Nevâyî Vakfı Başkanı Prof. Dr. Olim Davlatov, Özbekistan’dan selamlarını ileterek şunları söyledi: “Ata yurdumuz Özbekistan’dan sizlere sevgiler gönderiyoruz. Hz. Mevlâna ve Hz. Ali Şîr Nevâyî, Türkiye ve Özbekistan’ın medarı şerefi ve iftiharıdır. Bu sempozyumun organizasyonunu gerçekleştirenlere, Konya şehrinin değerli yöneticisine ve Selçuk Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum.”
“BU SEMPOZYUM, MEVLANA’YI TÜRK DÜNYASI’NA DAHA DA YAKIN TANITMAK İÇİN BİR FIRSATTIR”
Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler ise, şu ifadeleri kullandı: “Türk dünyasında son zamanlarda Mevlâna ile ilgili kapsamlı çalışmaların azaldığını gözlemliyoruz. Bu sempozyum, Mevlâna’yı Türk coğrafyasına ve dünya genelinde daha yakından tanıtmak adına önemli bir başlangıç olmuştur.”
“MÜŞTEREK MANEVİ DEĞERLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN BURADAYIZ”
Özbekistan Nevâyî Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mukhiddin B. Kalonov, etkinliğin anlam ve önemine vurgu yaparak şunları belirtti: “Bugün burada, kardeşliğimizi ve dostluğumuzu pekiştirmek, ortak manevi değerlerimizi güçlendirmek amacıyla bir aradayız. Hz. Mevlâna ve Hz. Nevâyî’nin yüce ruhlarının bize ilham verdiği bu birliktelik, bizleri daha da yakınlaştırıyor.”
“DÜNYADA BARIŞ, HUZUR VE ANLAYIŞ İÇİN ÇABA SARF ETMEK”
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, konuşmasında, sempozyumun temel amacını şu sözlerle özetledi: “Bu etkinlik, sadece Hz. Mevlâna ve Ali Şîr Nevâyî’yi anmak değil, aynı zamanda onların evrensel değerlerini günümüz dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda yeniden değerlendirmektir. Mevlâna ve Nevâyî’nin ışığında, barış ve anlayış dolu bir dünya inşa etme arzusu içindeyiz. Sempozyumumuzun başarılı ve verimli geçmesini diliyorum.”
“SEMÂRKAND, KONYA İDİ; KONYA SEMARKAND İDİ”
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Semerkant, Belh ve Konya’nın sadece coğrafi bir çizgi değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel bir bütün olduğunu belirtti: “Her ne kadar uzak gibi görünse de, bu şehirler aslında tarih boyunca bir bütünün parçasıdır. Sanat ve hikmet yoluyla birbirine bağlanan bu topraklar, aslında ortak bir hafıza ve kültürün temsilidir.”
SEMPOZYUM, 6 MAYIS’TA SON BULACAK
Etkinliğin sonunda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu’nun da katılımıyla, Hz. Mevlâna ve Ali Şîr Nevâyî’nin edebi ve tasavvufî mirasını kapsayan oturumlar gerçekleştirildi. 6 Mayıs Salı günü sona erecek olan bu önemli organizasyon, katılımcılara yeni perspektifler kazandırmayı amaçlıyor.