DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Meteoroloji Genel Müdürü: İnsanoğlu Her Şeye Hazırlıklı Olmalı

METEOROLOJİ Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, “Küresel ısınma, iklim değişikliği her tarafı etkiliyor. Dünyanın her tarafında yangınlar, seller, taşkınlar oluyor. Hatta meteorolojik afetlerin dışında jeolojik afetler de oluyor. İnsanoğlu artık her …

11.01.2024
A+
A-

METEOROLOJİ Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, “Küresel ısınma, iklim değişikliği her tarafı etkiliyor. Dünyanın her tarafında yangınlar, seller, taşkınlar oluyor. Hatta meteorolojik afetlerin dışında jeolojik afetler de oluyor. İnsanoğlu artık her şeye hazırlıklı olmalı. Hazırlıklı olmanın yolu da etkin, yetkin kamu kurumlarını, üniversitelerimizi takipten geçiyor” dedi.

Samsun‘da düzenlenen Orta Karadeniz Kariyer Fuarı’na katılan Volkan Mutlu Coşkun, “Her zaman söylüyoruz. Dünya ısınıyor, ülkemiz de ısınıyor. Küresel ısınma, iklim değişikliği her tarafı etkiliyor. Dünyanın her tarafında yangınlar, seller, taşkınlar oluyor. Hatta meteorolojik afetlerin dışında jeolojik afetler de oluyor. İnsanoğlu artık her şeye hazırlıklı olmalı. Hazırlıklı olmanın yolu da etkin, yetkin kamu kurumlarını, üniversitelerimizi takipten geçiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak uyarılarımızı yapıyoruz. 1 hafta önceden, 5 gün önceden, 10 gün önceden; şu gün şurada rüzgar var, yağış var. MeteoUyarı diye renkli uyarı sistemini getirdik. Renk kodları ile vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde uyarı yapıyoruz. Diyoruz ki, ‘Ey vatandaşım şuraya turuncu, kırmızı uyarı verdik. Ağacın altından geçme, evinde otur ya da arabanı yukarı al. Sel gelebilir’ noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Bunu kamu kurum ve kuruluşlarımıza, valiliklerimize, belediyelerimize, AFAD’a, iş birlikçi tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza bildiriyoruz. Bunu neden yapıyoruz? 1 can 1 candır diyoruz” dedi.

‘YAĞIŞIN SIKLIĞI VE ŞİDDETİ ARTIYOR’

Coşkun, “Malumunuz artık eski kışları göremiyoruz. Bu mevsimlerde 30-40 santimetre kar olmalıydı ki 1 hafta yavaş yavaş erisin, toprak kara, kar toprağa doysun. Ama şu anda eski karlar yok. Eski yağışlar yok. Olan da 1 ayda yağacak yağmur 1 haftada yağıyor. 1 haftada yağacak yağış, 1 günde yağıyor. Sıklığı ve şiddeti artıyor. Artınca da altyapı problemi olan yerleşim yerlerimizde maalesef can kaybı oluyor. Sıcaklık noktasında çok ciddi kar yağışı yok. Kar yağışları yüksek tepelerde var. Yağmur noktasında da Türkiye’nin muhtelif yerlerinde güzel bereketli yağmurlar diliyoruz. Beklentilerimizi de 1 hafta önceden söylüyoruz. Vatandaşlarımızı da bilinçlendiriyoruz” diye konuştu. (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler.com

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.