Menajer Ayşe Barım Gezi Parkı Olayları Nedeniyle Gözaltına Alındı
Menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olayları nedeniyle gözaltına alındı. Olayların arka planı, Ayşe Barım’ın rolü ve gelişmeler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Televizyon sektöründe tekelleşme suçlamalarıyla gündeme gelen ve bu sebeple hakkında soruşturma başlatılan menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarına ilişkin yürütülen bir soruşturmada gözaltına alındı. Barım, geçtiğimiz cuma gününden bu yana gözaltında tutuluyordu. İşlemleri tamamlanan Barım, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi‘ne sevk edildi.
Adliyede savcıya ifade veren Barım, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçlamasıyla Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcılığın hazırladığı sevk yazısında, Barım’ın hükümlü Çiğdem Mater Utku ve firari sanık Mehmet Ali Alabora ile birlikte, Gezi olaylarının birinci derecede planlayıcıları arasında yer aldığı belirtildi. Ayşe Barım’ın meşru hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik olaylara yardım eden bir konumda olduğu ifade edilerek, soruşturmanın derinleştirildiği vurgulandı.
Barım, savunmasının ardından “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçundan tutuklandı.
Ayşe Barım Ne Ile Suçlanıyor?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayşe Barım’ın Gezi davası sanıklarından Osman Kavala, Çiğdem Mater Utku ve Mehmet Ali Alabora ile olaylarla ilgili yoğun bir iletişim ağına sahip olduğunu tespit etti. Başsavcılık, Barım’ın çalıştığı oyuncuları protestolara yönlendirdiğini iddia etti. Açıklamada, “Olayların planlayıcılarından olduğu anlaşılmıştır.” ifadesi yer aldı.
Ayrıca, Barım’ın şirketinde 8 saat süren bir arama gerçekleştirildi. Barım’ın savcılıktaki ifadesi ise 3 saat sürdü.
Ünlü Oyuncular Hakkında Yalan Tanıklık Suçlaması
Barım’ın gözaltına alındığı soruşturma kapsamında ünlü isimlerin ifadelerine de başvuruldu. Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Dolunay Soysert, Rıza Kocaoğlu, Mehmet Günsür ve Nehir Erdoğan, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek tanık sıfatıyla ifade verdiler. Bu tanıkların, Gezi Parkı’nda Barım ile birlikte bulunmalarına rağmen, kaçamaklı cevaplar vermesi, şüpheliyi kayırma saikiyle hareket ettiklerinin anlaşılmasına neden oldu.
Özellikle tanıklardan Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’nun ifadelerinde, olayların faillerinden Mehmet Ali Alabora ile irtibatları ve birlikte eylem görüntülerinin bulunmasına rağmen, irtibatlı olmadıklarını beyan etmeleri nedeniyle “Yalan Tanıklık” suçlamasıyla ayrıca bir soruşturma yürütüldüğü bildirildi.
Soruşturmanın Kapsamı Genişleyecek
Soruşturma sürecinde, Barım’ın ajansıyla anlaşması bulunan ve henüz ifadesi alınmamış olan oyuncuların da bilgisine başvurulması planlanıyor. Soruşturmanın, Barım’ın Gezi Parkı protestolarının yaşandığı dönem ile günümüzdeki bağlantılarına yönelik olarak genişleyeceği öğrenildi.
Kaynak: AA, NTV