DOLAR 35,3248
EURO 36,4697
ALTIN 3.032,86
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Meme Kanserinde Genetik Yatkınlık

08.10.2021
A+
A-

Prof. Dr. Uğur Coşkun yaptığı açıklamada Türkiye’de meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 10’unun ailesel kaynaklı olduğunu dile getirdi. Detaylar haberimizde…

Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği (KANSERTED) Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun yaptığı açıklamada Türkiye’de meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 10’unun ailesel kaynaklı olduğunu dile getirdi.

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olan ekim ayında konuşan Prof. Dr. Uğur Coşkun, kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunun altını çizerek ülkemizde her yıl yaklaşık 20 bin yeni vaka görüldüğünü söyledi.

KOVİD SALGINI ERKEN TEŞHİSİ ENGELLEDİ!

Açıklamasında Kovid-19 salgını sebebiyle hastalığın teşhisi konusunda yaşanan sıkıntılara yer veren Coşkun, “Normalde bizim ilerlemiş, başka organlara yayılmış hastalık oranı yaklaşık yüzde 8 civarındayken salgın döneminde maalesef teşhislerde gecikmeler oldu. İnsanlarımız hastaneye gitmekten, ‘Kovid-19 enfeksiyonu kapar mıyım?’ diye korktu. Bu süreçte özellikle daha riskli kişilerde kontrolleri ve takipleri arttırmamız ve insanları bilinçlendirmemiz lazım. Teşhisimiz ne kadar erken evreye doğru kayarsa aldığımız neticeler o kadar iyi olmakta.” diye ifade etti.

MEME KANSERİ ERKEKLERDE DAHA HIZLI İLERLİYOR!

Açıklamalarını devam ettiren Coşkun, erkeklerde de meme kanserinin meydana geldiğini fakat kadınlardan farklılıkları olduğunu belirtti. Meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 1 ila 2’sinin erkeklerde görüldüğünü aktaran Coşkun şunları kaydetti: “Erkeklerde biraz daha kondurulmadığı ve akla gelmediği için geç teşhisler olabilmekte ayrıca erkeklerde biraz daha agresif ve hızlı seyredebilmekte.” 

AİLE ÖYKÜSÜNDE MEME KANSERİ OLANLAR DİKKAT!

Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırmalara da değinen Coşkun genetik yatkınlığın meme kanserindeki rolüne değinerek şunları aktardı: “Tüm meme kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 10’u ailesel meme kanseri. Bunların da yüzde 80’ninden BRCA dediğimiz genler sorumlu. Birinci derece akrabasında erken yaşta meme kanseri olanlar, ailesinde bir veya daha fazla meme kanseri olanlar, ailesinde iki taraflı meme kanseri olanların genetik testlerinin yapılması gerekiyor. Ülkemizde de genetik danışmanlık gelişti. Bu tür aile öyküsü olanların mutlaka analizlerinin yapılması gerekiyor. BRCA testleri pozitif olanlarda 70 yaşına kadar yaklaşık yüzde 70-80 meme, rahim, yumurtalık gibi kanserlerin gelişme riski var. Önceden saptanırsa ameliyatlarla, sıkı takiple ve birtakım ilaçlarla bunun önüne geçilebilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.