DOLAR 35,4188
EURO 36,4480
ALTIN 3.048,53
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Melatonin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar?

20.03.2021
A+
A-

Uyku, birçok ögenin bir arada yer aldığı, oldukça karmaşık bir süreçten oluşmaktadır. Bunlar arasında uyku hormonu olarak da adlandırılan melatonin hormonu da yer almaktadır. Peki melatonin hangi yiyeceklerde bulunur? Melatonin ne işe yarar?

Melatonin hormonu, uykunun döngüsünü düzenleyen, doğal bir hormondur. Melatonin hormonu, beynin altında bulunan epifiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Melatonin hormonu uyku-uyanma zamanlamasını kontrol etmektedir. 

MELATONİN HORMONU NEDİR? 

Melatonin bilinen en güçlü antioksidandır. Bu nedenle melatoninin insanlar üzerinde antidepresan etkisi vardır. Bu nedenle melatonin, fiziksel ve zihinsel sağlık için gereklidir. 

Melatonin salgılamak için havanın karanlık olması gerekir. Hava aydınlık hale geldiğinde melatonin salınımı durur ve karanlık çökmeye başladığında salım tekrar başlar. Bu nedenle melatonin, Drakula hormonu olarak da adlandırılır. Melatonin 21.00 ile 22.00 saatleri arasında artmaya başlar. Melatonin salınımı 02.00 ile 04.00 arasında en yüksek seviyeye ulaşır. 05.00-07.00 arasında melatonin tekrar azalır ve daha düşük olma eğilimine geçer. Bu nedenle melatonin salgılandığı dönemde elektronik cihazlarda çalışmak ve ışığa maruz kalmak uyku kalitesini düşürecek ve vücudun hastalıklara karşı direncini azaltacaktır. 

Bir kişinin vücudunda ortalama olarak sadece bir gecede toplam 30 mg. melatonin sentezlenmektedir. Gün içinde kandaki melatonin seviyesi 0-20 pg/dl düzeyinde iken, geceleri 50 ile 200 pg/ml seviyelerine yükselmektedir. İşte ‘melatonin nedir?’ sorusuna bu şekilde yanıt verilebilmektedir. 

MELATONİN HORMONU NE İŞE YARAR? 

Melatoninin insan sağlığı üzerindeki etkisi küçümsenmemelidir. Bu hormonun normal düzeyde salgılanması çok önemlidir. Peki gerekli melatonin hormonu ne işe yarar? Melatoninin temel görevi vücudun sirkadiyen ritmini düzenlemektir. Ek olarak, melatonin vücut ısısını da düzenleyebilir. Melatonin ayrıca bağışıklık sistemi ve hücre yenilenmesinde rol oynayabilir. Melatonin hormonunun diğer işlevlerinden bazıları şu şekilde sıralanır: 

-Uykunun kalitesini arttırma, 

-Göz sağlığını koruma, 

-Hücreleri hasar görmekten kurtarma, 

-Meme ve kolan kanseri başta olmak üzere, kansere karşı vücudu koruma, 

-Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini düzenleme, 

-Enfeksiyon ve bağışıklık sisteminde oluşabilecek hastalıklara karşı vücudu koruma, 

-Kalp damar sistemini koruma 

MELATONİN HORMONU NASIL ÖLÇÜLÜR? 

Melatoninin nasıl ölçüleceğini merak eden kişiler, bu alandaki uzmanlara danışmalıdır. Bu durumda önce bir hormon testi yapılır. Hastada ciddi melatonin eksikliği tespit edilirse en uygun tedavi yöntemi belirlenir ve tedaviye başlanır. 

MELATONİN HORMONU EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ 

İnsan sağlığı için çok önemli olan melatoninin normal sınırlar içinde olması çok önemlidir. Yaşlandıkça vücutta salgılanan melatonin seviyesi düşmeye başlar. Örneğin, gençler vücutlarında 100 birim melatonin salgılarken, yaşlılar 30 birim kadar salgılar. Ek olarak, uykusuzluk, stres ve huzursuzluk gibi faktörler de melatonin eksikliğini tetikleyebilir. Melatonin hormonu seviyesi beklenmedik ve hızlı bir şekilde düşmeye başladığında yaşlanma süreci hızlanır. Ayrıca melatonin eksikliği durumunda bazı hastalıkların görülme olasılığı büyük ölçüde artmaktadır. Melatonin eksikliğinin belirtileri aşağıdaki gibidir: 

-Uyku düzeninde bozukluk, 

-Depresyon, 

-Halsizlik ve yorgunluk hissi, 

-Kaygı bozukluğu, 

-Kalp çarpıntısı, 

-Cinsel isteksizlik 

MELATONİN HORMONU NASIL ARTIRILIR? 

Melatonin biyolojik açıdan önemli olduğu için eğer vücutta eksikliği var ise bunun kesinlikle giderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, melatoninin nasıl artırılacağı sorusu cevaplanmalı ve incelenmelidir. Melatonini doğal olarak artırmanın yolları şunları içermektedir; 

-23.00 ile 05.00 saatleri arasında uyumak, 

-Tamamen karanlık bir ortamda uyumak, 

-Yatak odasında televizyon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlar bulundurmamak, 

-Sigaradan uzak durmak, 

-Alkol ve kafein kullanımını azaltmak, 

MELATONİN TAKVİYESİ NASIL YAPILIR? 

İnsan sağlığı için çok önemli olan melatonini artırmanın birçok yolu vardır. Yukarıdaki doğal yöntemlerle melatonin seviyesi artırılamıyorsa, melatonin nasıl takviye edilir sorusunun cevabı çok önemlidir. Melatonin hormon haplarını kullanmak takviye olarak verilebilir. Melatonin fiyatı ise ilacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu takviyelerin doktor kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğini de belirtmekte fayda var. Yapay melatonin kullanımına ek olarak, belirli yiyeceklerin ana tüketimi de melatonin düzeyinin artmasına yardımcı olabilir. 

MELATONİN HORMONU HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR? 

Melatonine hangi besinlerin dahil olduğu sorusunun cevabına rağmen bu hormon doğrudan gıda yoluyla direkt olarak alınamaz. Fakat, belirli yiyecekleri yemek, vücudun melatonin üretimine yardımcı olur. Bu nedenle melatonin eksikliği olan kişiler bu besinleri tüketmelidir. Bu besinler şu şekilde sıralanabilir: 

-Kırmızı et ve balık 

-Fıstık ve ceviz başta olmak üzere kuru yemişler 

-Muz, çilek, elma ve böğürtlen gibi meyveler 

-Patlıcan, ıspanak, brokoli ve salatalık gibi sebzeler 

-Kuru fasulye ve nohut gibi tahıllar 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.