DOLAR 34,8648
EURO 36,7538
ALTIN 3.027,20
BIST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Çar 10°C
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 10°C

Maymun Çiçeği Vakaları ve Türkiye’nin Sağlık Durumu

Maymun çiçeği vakaları Türkiye’de artış gösterirken, sağlık durumu ve önlemler hakkında güncel bilgiler. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirler ve halk sağlığına yönelik etkileri üzerine kapsamlı bir inceleme.

15.08.2024
A+
A-

Maymun Çiçeği Vakaları ve Türkiye’nin Durumu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “acil durum” ilan edilmesinin ardından, Türkiye‘de maymun çiçeği vakalarının olup olmadığı merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı, bu konuyla ilgili halkı rahatlatan bir açıklama yaptı. Bakanlık, 14 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’ndan sonra, M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası düzeyde önemli bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu duyurdu.

“TÜRKİYE’DE 2024 YILINDA M ÇİÇEĞİ VAKASINA RASTLANMADI”

Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığına Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla rastlanmadığı belirtildi. Açıklamada, ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir gereği olmadığı kaydedildi. Bakanlık, gerekli çalışmaları sürdürdüğünü, bilim kurulunun ve sağlık altyapısının süreci dikkatle takip ettiğini vurguladı.

HASTALIKLA İLGİLİ 524 ÖLÜM YAŞANDI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısında önemli bir artış oldu. Bu yıl bugüne kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla bağlantılı olarak 524 ölüm gerçekleşti ve geçen yılın toplamını çoktan aşmış durumda” dedi.

Maymun Çiçeği Hastalığı ve Bulaşma Yöntemleri

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Adından anlaşılacağı üzere maymunlardan kaynaklandığı düşünülse de, bu hastalık daha çok sincap, sıçan ve fare gibi kemirgenlerde bulunmakta ve bu hayvanlardan insanlara geçmektedir. Ayrıca enfekte olmuş bir insan ile virüsle kirlenmiş giysi, havlu veya çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda da bulaşma gerçekleşebilir. Virüs, sağlıklı bireylere ciltte gözle görülmeyen çatlaklar, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum yolları aracılığıyla girmektedir. İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgıları ile gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu nedenle hastalığın bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temas gerektirmektedir.

Hastalığın Belirtileri ve Seyri

CİLT DÖKÜNTÜLERİNE NEDEN OLUYOR

Maymun çiçeği hastalığı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) yol açmaktadır. Lenf bezlerinin şişmesi, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en belirgin özelliklerden biridir. Belirtiler, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkmaktadır. İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi semptomlar gözlemlenmektedir. Ciltteki döküntüler ise ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görünmeye başlamaktadır. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düştükten sonra ortadan kalkmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.