DOLAR 35,4154
EURO 36,3208
ALTIN 3.059,89
BIST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 7°C

Maymun çiçeği salgını için flaş açıklama: “Çiçek aşısı yüzde 85 koruma sağlar”

24.05.2022
A+
A-

Danimarka, virüsün görüldüğü 17’nci ülke olurken Arjantin’de de henüz maymun çiçeği olup olmadığı kesinleşmemiş şüpheli bir vaka kaydedildi.

Sabah Gazetesi’nden Burak Çelik ve Dilan Kaya uzmanlara virüsü sordu:

Prof. Dr. Kenan Midilli: Kovid gibi kolaylıkla, solunum yoluyla bulaşmıyor, uzun süreli ve yakın temas gerekiyor. Bu yüzden kontrolü daha kolay. Gerektiğinde uygulamaya sokulabilecek yüzde 85 koruyabilen çiçek aşısı da var.

Prof. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek: Kovid-19 bir RNA virüsüydü, bu ise DNA virüsü. RNA virüsleri çok fazla mutasyon yaptığı için yayılma hızı daha fazlaydı. DNA virüslerinde mutasyon çok fazla olmuyor. O yüzden pandemi beklemiyoruz. Çiçek aşısı çok büyük bir buluş olarak insanlığa hizmet etti. Bu aşı maymun çiçeğinden de korur ama 1980’lere bakacak olursak o dönemde aşılanmış olanlar şu an 40’lı yaşları devirdiler; dolayısıyla artık aşının koruyuculuğunun zayıf olacağı düşünülüyor. Yeni nesil bu aşıyla aşılanmadığı için daha riskli görülebiliyor.

Prof. Dr. Zühtü Tanıl Kocagöz: Çiçek aşısı Türkiye’de geliştirildi ve uzun yıllar tüm dünyada uygulandı. Ancak 1982’de DSÖ tarafından hastalığın kaybolduğu açıklanınca bu tarihten sonra doğanlara çiçek aşısı yapılmadı. Bu aşılar yeniden uygulanabilir.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Elimizde maymun çiçeği virüsüne karşı aşımız ve iki tane ilacımız var. Korkuya gerek yok, vatandaşlarımız rahat olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.