DOLAR 34,0075
EURO 37,7523
ALTIN 2.731,23
BIST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 29°C
Per 30°C

Mars ‘Fokurduyor’ Olabilir: Gezegenin Yüzeyinin Altında Magma Olabileceği Tespit Edildi

30.10.2022
A+
A-

Mars hakkında daha fazla bilgi edindikçe kızıl gezegenin geçmişte yaşanılabilir bir yer olduğu ve bir felaket sonrası şu anki hâline geldiği teorisi gerçekten güçleniyor. Zira bugüne kadar gezegenin geçmişte dünyamıza oldukça benzer yapıda olabileceğine dair pek çok çalışma yürütüldü.

Mars hakkındaki bir diğer önemli haber ise son dönemlerde elde edilen verilerle güçlenen ‘aktif volkanik yapı’ iddialarıydı. Yeni bir çalışma ise bu iddiaları epey güçlendirerek Mars yüzeyinin altında magma olabileceğini gösterdi. Üstelik bu magma kurumuş falan da değil, aktif ve fokurduyor. Gelin detaylarına bir göz atalım.

Mars depremleri, volkanik magma ihtimalini ortaya çıkardı

45a58f745088c4e875b70be82b5194e9221c7b03(Mars’taki Kerberos Çukurunun topografik haritası – kırmızı yerler yüksek, mavi yerler derin.)

NASA’nın InSight keşif aracından elde edilen veriler ışığında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden (ETH Zürih) bilim insanları, Mars’ta gerçekleşen depremleri inceledi. Depremlerin incelenmesi ise Mars’ta bulunan geniş çapta dağılmış yüzey faylarının çoğunun sismik olarak aktif olmadığını ve sismisitenin çoğunlukla tek bir tektonik yapıdan kaynaklandığını gösterdi. 

Cerberus Fossae isimli bu yapı aslında kızıl gezegende Cerberus bölgesinde kabuğu parçalayan fayların oluşturduğu bir dizi yarı paralel çatlaktan oluşuyor. Bölgedeki düşük frekansli sismik hareketlilik verilerini de inceleyen ekip ise 30-50 km derinlikte muhtemel bir sıcak, akışkan magma ve aktif volkanik hareket olabileceğini dile getiriyor.

Ayrıca aynı bölgenin etrafındaki görüntülerden ve elde edilen verilerden gelen bilgilere göre bu bölge Mars’ta yaşanan son aktif volkan patlamasının olduğu bölge olabilir. Araştırma ekibi, bölgede bulunan koyu renkli tozun volkanik hareket kalıntısı olduğunu ve bu kalıntıların yaklaşık 50 bin yıl öncesine tarihlenebileceğini ifade ediyor.

Araştırmanın en dikkat çekici sonucu ise ekip üyelerinden gelen şu açıklama oldu: ”Gördüklerimizin, bir zamanlar aktif olan bu volkanik bölgenin son kalıntıları olması veya magmanın şu anda doğuya doğru bir sonraki patlama yerine doğru hareket ediyor olması mümkün.” Yani belki de gelecekte Mars’ta büyük bir volkan patlaması görebiliriz, kim bilir…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.