DOLAR 32,5614
EURO 34,9619
ALTIN 2.445,78
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Mariana Çukuru kirliliği ile şaşırtıyor!

13.05.2018
A+
A-

Artan plastik kullanımı ile dünyamızı hızlı bir şekilde kirletmeye devam ediyoruz. Özellikle marketlerden alınan poşetlerin bilinçsiz şekilde atılması bu kirliliğin artmasına neden oluyor. Yeni araştırmalar, poşetlerden kaynaklanan kirliliğin sadece yer yüzünde değil, dünyamızın derinliklerinde de olduğunu gösteriyor.

Nüfus yoğunluğu dışkı ile belirleniyor!

Bilim insanları, nüfus yoğunluğu ölçümü için yeni bir yöntem geliştirdi. Biyo belirteç olarak kullanılan dışkıdaki bir molekül yardımıyla, nüfus yoğunluğu ölçülebiliyor.

Bilim insanları, Mariana Çukuru araştırması için, son 30 yılda halka açık şekilde paylaşılan, 5.010 dalıştan alınan bir dizi fotoğraf ve videodan oluşan Deep-Sea Debris Veritabanı’nı kullandı. Yaklaşık 11 kilometrelik dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda, bakkal dükkanlarında verilen türden bir plastik poşete rastlandı.

Bulunan plastiklerin yüzde 89’unun plastik su şişesi veya tek kullanımlık plastik gereçlerden oluştuğu tespit edildi. Plastik atıkların yanı sıra kauçuk, metal, ahşap ve kumaş gibi malzemelere de rastlandı.

Yakın zamanda yapılan bir diğer araştırmada ise veri tabanına kaydedilen plastik görüntülerin yüzde 17’sinin, Mariana’daki deniz canlılarının yaşamını etkilediği tespit edilmişti.

Geçen Şubat ayında yapılan ayrı bir çalışma, Mariana’nın bazı bölgelerin, Çin’deki en kirli nehirlerden daha yüksek düzeyde kirlilikte sahip olduğu görüldü. Atıkların bilinçsiz bir şekilde denize bırakılması, bu kirliliğin okyanuslara da ulaşmasına neden oluyor.

Son yıllarda birçok ülke, plastik poşetleri yasaklamaya yönelik girişimlerde bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.