DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Manisa’da 30 Yıl Sonra Yeniden Deve Güreşi Heyecanı ve Yeşil Cami Yıkımının Ardından Yeniden İnşası Planları

Manisa’da 30 yıl sonra deve güreşi heyecanı geri döndü, Yeşil Cami’nin yıkımı sonrası yeniden inşası planlanıyor. Tarih ve kültür bir arada.

12.05.2025
A+
A-

Manisa’da Tarihi Deve Güreşi Etkinliği ve Yeşil Cami Yeniden Yapımı

Manisa merkezinde, yaklaşık otuz yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirilecek olan geleneksel deve güreşi etkinliği, bölge halkı ve meraklılar tarafından büyük bir heyecanla bekleniyor. Bu tarihi etkinlik, hem bölgedeki kültürel mirasın yaşatılması hem de önemli bir sosyal aktivite olarak ön plana çıkıyor.

Deve güreşi yarışması, pazar günü Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yenimahalle Mahallesi’nde, eski Tabakhane bölgesinde düzenlenecek. Bu alanda ilk defa yapılan etkinlik, özel izinler ve tüm yasal prosedürler tamamlandıktan sonra gerçekleştirilecek. Güreşler sırasında elde edilecek gelir ise, uzun süredir yıkık durumda olan ve yeniden inşa edilmesi planlanan Yeşil Cami’nin yapımına aktarılacak. Bu sayede hem geleneksel sporun yaşatılması hem de bölgeye yeni bir ibadethanenin kazandırılması amaçlanıyor.

Mahalle Muhtarı Hüseyin Özdemir’den Açıklama

Mahalle Muhtarı Hüseyin Özdemir, yaptığı açıklamada, “Deve güreşi yapılacak alanın, mahallenin eski ve tarihi dokusuna uygun olduğunu belirttik. Arsanın toplamda 56 hissedarı bulunuyor ve tümü de bu etkinliğin camimize katkı sağlayacağı düşüncesiyle izin verdi. Bu projeyle mahallemizdeki kültürel değerleri yeniden canlandırmak istiyoruz” dedi.

Yıkılan Yeşil Cami’nin 1976 yılında inşa edildiğini ve zamanla yetersiz hale geldiğini anlatan Özdemir, “Yeni ve daha büyük bir cami yapmak amacıyla eski yapıyı yıkmak zorunda kaldık. Şu anda proje aşamasındayız ve hayırseverlerin destekleriyle inşaat sürecine başlamayı planlıyoruz. Ayrıca, deve güreşi etkinliği, camimizin inşaatına katkı sağlamak ve bölge halkını bir araya getirmek adına büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Pazar Günü Manisalılar Deve Güreşinde Buluşuyor

Manisa’nın merkezinde uzun yıllardır deve güreşi yapılmadığını vurgulayan Muhtar Özdemir, “Bu etkinlik, bir ilk olmanın yanı sıra, geleneklerimizi yaşatmak ve genç nesillere aktarabilmek adına büyük bir fırsat. Giriş ücretsiz olacak ve tüm bölge halkını bu anlamlı etkinliğe davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. “Amacımız, yıkılan Yeşil Cami yerine yeni ve güçlü bir ibadethane inşa ederek, bölgeye değer katmak” şeklinde konuştu.

Manisa’nın tüm vatandaşlarını, 9 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek olan bu özel güreş etkinliğine katılmaya ve destek olmaya davet eden Özdemir, “Bu etkinlik, sadece bir spor karşılaşması değil, aynı zamanda kültürel bir mirasın yeniden canlandırılmasıdır. Tüm Manisalılar’ı bu anlamlı güne bekliyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.