DOLAR 32,5650
EURO 34,9596
ALTIN 2.447,87
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Makine ihracatı, 9 ayda 18 milyar doları geçti

21.10.2022
A+
A-

Türkiye, ocak-eylül dönemine ait makine ihracatında ilk kez 18 milyar doları aştı. En fazla makine ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, ABD ve İtalya oldu.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), yılın ilk dokuz ayına ilişkin makine ihracat verilerini yayımladı.

Rapora göre, Makine imalat sanayisinin ocak-eylül ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ilk dokuz ayında Rusya’ya ihracat yüzde 37,6 artarken, en çok makine satışı yapılan ülkeler Almanya, ABD ve İtalya olarak sıralandı.

Almanya 2,2 milyar dolarla zirvedeki yerini korurken, resesyon beklentilerinin arttığı Avrupa ülkeleri bu dönemde Türkiye’den 10,5 milyar dolar tutarında makine satın aldı.

“KİLOGRAM BAŞINA DÜŞEN İHRACAT 6,1 DOLARA YÜKSELDİ”

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, geçen yıl 5,8 dolar olarak gerçekleşen kilogram başına düşen ihracat gelirlerinin bu sene yüzde 5,5 artışla 6,1 dolar olarak seyrettiğini söyledi.

Söz konusu artışın bu yılki toplam makine ihracatına 1,2 milyar dolarlık katkı vereceğini dile getiren Karavelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Talebin miktar bazında durağanlaştığı bir ortamda fiyatları yükseldiği seviyede koruyabilmek önemli bir başarı ve destekleyici bir unsur. Fakat biz fiyat artışlarıyla elde ettiğimiz fazla gelirle sene boyunca pariteden kaynaklanan kaybımızın ancak yarısını kapatabileceğiz. Toplam ihracat gelirinin yüzde 70’ten fazlası avro cinsinden gerçekleşen bir sektörüz. Sterlin ve avronun dolar karşısında değer kayıplarının makine sektörü için külfetinin 9 ayda 1,5 milyar doları bulduğunu hesaplayabiliyor, sene sonunda ise 2 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz.”

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.