DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

05.04.2020
A+
A-

Majör depresif bozukluk, depresyon türleri arasında en şiddetli olarak değerlendirilir. Ancak yaşanan her çöküş hali majör depresif bozukluk olarak da tanımlanamaz. Majör depresif bozukluk diyebilmemiz için bazı belirtilerin hemen her gün ve en az on beş gün boyunca devam ediyor olması gerekir. Yanı sıra işlevsellik düzeyini de değiştirmiş olması gerekir.

MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir depresyon atağının ortalama süresi genel olarak 6 ila 24 aydır. Majör depresif bozukluk kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazladır. Hayat boyu yaygınlığı; erkeklerde yüzde 5 ila12, kadınlarda ise yüzde 10 ila 25 arasıdır. Hastaların yüzde 25’inde tetikleyici bir olaya rastlanmaktadır. Depresif bozukluklar evli insanlara kıyasla bekâr ve boşanmış kişilerde daha fazla görülür. Irk ve dini gruplar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Günün büyük bir kısmında depresif hissetme (kendini ağlamaklı ve kederli hissetme hali) Günlük aktivitelere ilginin azalması (önceden keyif alınan işlerden keyif almama durumu) Kilo artış veya azalma Şiddetli uykusuzluk veya uyanamama hali Düşünce ve vücut işlevlerinde yavaşlama, huzursuzluk Günün büyük bir kısmında bitkin ve yorgun hissetme Odaklanmakta ve karar almakta güçlük çekme Kendini değersiz ve küçük görme, suçlu ve günahkar hissetme hali Tekrar eden ölüm ya da intihar düşünceleri Bazı hastalarda üzüntü ile beraber görülen bunaltı, tedirginlik ve öfke hali

Depresyon tanısı konulmadan önce, alta yatan başka nedenler olup olmadığı araştırılmalı ve olası nedenler dışlanmalıdır. Vitamin eksiklikleri, anemi (kansızlık), tiroid hastalıkları, böbrek hastalıkları, enfeksiyonlar, endokrin ve inflamatuar hastalıklar, nörolojik hastalıklar, madde kullanımı vb. dikkatle değerlendirilmelidir.

MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR

Majör depresif bozukluk tedavilerinde genel olarak ilaçlar, psikoterapi ya da her ikisi de uygulanır. Hastanın durumuna göre yatışı verilir ve ya ayakta takibi devam ederek tedavi uygulanır.

Hasta hekim işbirliği ve hastanın tedaviye aktif katılımı oldukça önemlidir. Tedavi süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmak hastanın tedaviye uyumunu arttırır. İlaçların olumlu etkileri genel olarak iki hafta sonra görülmeye başlar. Hastanın tedaviden fayda görüp görmediğine karar verebilmek için bu ilacın uygun dozda, 6 ila 8 hafta kullanılmış olması gerekir. Hastalığın belirtilerinin azaldığı dönemden itibaren, yaklaşık olarak 6 ila 9 ay daha ilaç tedavisine devam edilmesi gerekir. Daha sonra doktor kontrolünde ve doz azaltılarak tedavi sonlandırılır. Sık tekrarlayan depresyonlarda bu süre daha uzun olabilir.

Psikoterapi tek başına ya da ilaç tedavisi ile beraber depresyon tedavisinde uygulanabilir. Psikoterapi uygulamaları depresyonun tekrarlama sıklığını azaltmada oldukça önemlidir.

İLİşKİLİ HABERLER Boot Camp Nedir?

Boot Camp Nedir?

Umrecilerin Karantina Süreci Tamamlandı! Son Durum Nedir?

Umrecilerin Karantina Süreci Tamamlandı! Son Durum Nedir?

Buz Yeme İsteğinin Sebebi Nedir?

Buz Yeme İsteğinin Sebebi Nedir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

 İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.