DOLAR 32,5243
EURO 34,8093
ALTIN 2.492,09
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

macOS Big Sur 11.0 tanıtıldı! İşte yenilikler macOS Big Sur 11.0 WWDC 2020 etkinliğinde tanıtıldı! Etkinlikte tanıtılıan diğer sistemler gibi macOS…

23.06.2020
A+
A-

Ilgiyle beklenen WWDC 2020, nihayet başladı. Bilgisayar dünyasında ses getiren cihazları üreten Apple, son olarak macOS Catalina 10.15 sürümünü duyurmuştu. Bu sürümden farklı olarak öne çıkan ilk özellik, ARM işlemci desteği oldu. Apple bu destekle birlikte gelecekteki modelleri için büyük şansın dönmesi planlıyor. Bu şansın dönmesi bir uçtan bir uca cihazların işlemci kısmında farklılıklar baş gösterecek. Bu desteğin, başvuru geliştiricilere büyük takviye sağlayabileceği belirtiliyor. Keza ekipman kısmında da kullanıcıları hoşnut edecek geliştirmelerin yapılacağı belirtiliyor.

Başta işletim sistemi incelendiğinde yapılan tasarım değişiklikleri göze çarpıyor. Bundan Böyle ikonlar oval köşelere sahip olacak. Ayrıca ayarlar kısmında da oval sekmeler kullanıcılara yardımcı olacak. Kullanılan uygulamalarda da oval tasarımlara yüz yüze gelmek muhtemel olacak. öte yandan uygulamalar, sistemin sahip olduğu renklere bürünecek.

Mesajlar daha renkli olacak

macOS Big Sur 11.0 özellikleri aralarında dikkat çeken bir öteki icat ise Mesajlar için yapılacak. Mesajlar uygulaması daha çok kişiselleştirebilir halde mesajların gönderilmesini sağlayacak. Gruplarda yapılan konuşmalar daha basit takip edilebilecek. Grup mesajında başa isim yazarak, mesajı tek bir kişiye yönlendirebilmek muhtemel olacak.  Yeni resim seçici,.gif” alignnone size-full wp-image-387759″ src=”https://static.shiftdelete.net/wp-content/uploads/2020/06/macos-big-sur-11-0-ozellikleri-13.jpg” daha alçak=”mac os big sur 11.0 özellikleri” width=”1280″ height=”720″ srcset=”https://static.shiftdelete.net/wp-content/uploads/2020/06/macos-big-sur-11-0-ozellikleri-13.jpg 1280w, https://static.shiftdelete.net/wp-content/uploads/2020/06/macos-big-sur-11-0-ozellikleri-13-150×84.jpg 150w, https://static.shiftdelete.net/wp-content/uploads/2020/06/macos-big-sur-11-0-ozellikleri-13-768×432.jpg 768w” sizes=”(max-width: 1280px) 100vw, 1280px”///>

iOS cihazlarda yer alan Denetim Merkezi, macOS Big Sur 11.0 özellikleri içinde de yer alacak. Bu kısımdan sistem ayarlarına, tercihlerine, uyku ve kapatma modlarına gelmek daha basit olacak. Keza ayarlar kısmında da menüler, iOS cihazlarda olduğu gibi kategori düzenine sahip olacak. Buradaki seçenekler kısayollara taşınabilecek. Bildirimleri de buradan görüntülemek olası olacak.

iPad uygulamalarının Mac’te çalışmasını sağlayan Mac Catayst baştan sona News, Borsa ve Sesli Notlar, kullanıcılar kadar kullanılır hale gelmişti. Bu tarafta çalışmaların daha sağlıklı olabilmesi için iyileştirilmeler yapıldı.

Safari artık daha elverişli

macOS Big Sur 11.0 ile Safari’de tek tıkla çevirilen sayfalar kullanıcıların karşısına çıkacak. Uzun zamandır Chrome’da yer alan özelliği hemen kullanıcılarla buluşturan macOS Big Sur 11.0, suni zeka doğruca 7 dil arasında tercüme yapacak. Çerez müdahale etme ve dar mod doğruca daha bakımlı gezinme deneyimi sunulacak. Erişilen sitelere ait de bir gizlik raporu hazırlanacak. Bu raporda ziyaret edilen siteye ait bilgiler yer alacak.

Keza Safari, tasarımda yapılan değişiklikle birlikte daha pozitif kişiselleştirilebilir hale geldi. Safari esas sayfada, kullanıcılar özel kısayollar hazırlayabilecek ve eklentiler kurabilecek. Bu eklentilerle birlikte JavaScript motoru için de geliştirmeler yapıldı. Duyuruda, macOS üstünde Safari’nin Chrome’dan yüzde 50 daha seri sayfa yükleme süresine sahip olduğu belirtildi.

Apple Haritalar her tarafta tasarlandı

Yeni sürümde baştan geliştirilmiş olan bir harita deneyimi kullanıcılara sunulacak. Lokal rehberlerden alınan bilgilere tarafından birçok yere ait veri, Apple Haritalar üzerinden erişilebilecek. İstenilen yere Mac üzerinde yol tarifi belirlenip iPhone veya Apple Watch cihazlara yollamak mümkün olacak.

Artık kullanım indirirken uygulamalara ait kayda değer ayrıntı incelenebilecek. Bir paket yiyeceğin gıda değerleri tablosundan alınan ilhamla, bir uygulamaya ait gizlilik bilgileri kullanıcılara sunulacak.

macOS Big Sur ne süre çıkacak?

Yeni sürümün geliştiricilere yönelik sürümü bugünden itibaren kullanılmaya başlanacak. Gelecek ay da halka açık beta kullanıcılara sunulacak. Ücretsiz olarak sürüme geçiş de sonbaharda kullanıcıların cihazlarına ulaşmaya başlayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.