DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Lyme Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

20.03.2020
A+
A-

Lyme hastalığı, kenelerin insana tutunması sonucu bulaşan Borrelia burgdorferi isimli bakterinin yaptığı, çok sistemi tutabilen, farklı evrelerinde deri, eklemler, kalp ve sinir sistemini ilgilendiren değişik belirti ve bulgularla seyreden bir hastalıktır.

KENE ISIRMASINDAN 3-30 GÜN SONRA AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR

Yorgunluk, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve lenf bezlerinde şişme görülür.

Eritema migrans (EM) denilen “ boğa gözü” görünümünde, genişleyen bir halka şeklinde kırmızı bir döküntü görülür. Enfekte kişilerin % 70’ inde görülür ve kene ısırığının olduğu yerde 3-30 gün içinde (ortalama 7 günde) başlar.

Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük yumru veya kızarıklık olabilir. Bu lyme hastalığının belirtisi değildir.

Hasta bu aşamada tedavi edilmezse haftalar içerisinde enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve aşağıdaki belirtiler oluşur:

Vücudun diğer alanlarında ek EM lezyonları, Yüz paralizisi (yüzün birinde veya her iki tarafta kas tonusu kaybı), Beyin zarı iltihabı nedeniyle şiddetli baş ağrısı ve ense sertliği, Büyük eklemlerde ağrı ve şişlik, Kalp çarpıntısı ve baş dönmesi,

Bu belirtilerin birçoğu tedavi olmadan da haftalar veya aylar içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ancak tedavi edilmemiş kişilerde aylar ve yıllar içerisinde ilave komplikasyonlar gelişebilir

Hastaların yaklaşık % 60’ında aralıklarla gelişen şiddetli eklem ağrısı ve şişmesi ile seyreden eklem iltihabı görülebilir. Özelliklede diz eklemi olmak üzere daha çok büyük eklemler etkilenir.

Hastaların % 5’i kadarında kronik merkezi sinir sistemi şikayetleri

Hastaların yaklaşık % 10-20’sinde antibiyotik ile tedavisine rağmen aylar ve yıllarca süren tekrarlayıcı belirtiler görülebilir. Bunlar: kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Buna “Tedavi Sonrası Lyme hastalığı sendromu” denir.

LYME HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Lyme hastalığının erken evrelerinde uygun antibiyotiklerle tedavi edilen insanlar genellikle hızlı ve tamamen iyileşir. Oral tedavi için yaygın olarak kullanılan antibiyotikler, doksisiklin, amoksisilin veya sefuroksim aksetildir. Bazı nörolojik veya kardiyak hastalık formları olan kişilerde seftriakson veya penisilin gibi antibiyotiklerle intravenöz (damar yollu) tedavi gerekebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme Hastalığı Nedir?

Sindirim Sistemi Hastalıkları Nedir?

Sindirim Sistemi Hastalıkları Nedir?

Hastalıklardan Koruyan Mucizevi Kür

Hastalıklardan Koruyan Mucizevi Kür

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgın Hastalıklar

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgın Hastalıklar

İLİşKİLİ GALERİLER Köpeğinizi Kene ve Pireden Bu Yolla Koruyabilirsiniz!

Köpeğinizi Kene ve Pireden Bu Yolla Koruyabilirsiniz!

'Kene Kaynaklı Bu Hastalık Türkiye İçin Büyük Tehdit'

‘Kene Kaynaklı Bu Hastalık Türkiye İçin Büyük Tehdit’

Hastalıkların Tedavisi: Sabun!

Hastalıkların Tedavisi: Sabun!

Geçmeyen Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir

Geçmeyen Yorgunluk Hastalık Habercisi Olabilir

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.