DOLAR 32,5610
EURO 34,8418
ALTIN 2.434,07
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

LUVOIR teleskobu ile dünya dışı yaşam aranacak!

04.03.2020
A+
A-

James Webb Uzay Teleskobu sonrasında NASA’nın en önemli çalışmaları arasında yer alacak olan yeni nesil teleskop seçenekleri arasında yer alan LUVOIR, gelecekteki uzay çalışmalarında dünya benzeri gezegen arayışı noktasında önemli bir rol üstlenecek.

Ötegezegenler hakkında en gerçekçi görseller ve bilgiler edinmek için LUVOIR teleskobu önemli bir araç haline gelecek. Öyle ki bu konu hakkında açıklama yapan NASA astronomu Aki Roberge, teleskobun karşılaştırmalı astrobiyoloji kapsamında yeni alanların meydana gelmesine vesile olabileceğini belirtiyor.

Kıyamet günü kasası için güncelleme başladı

Kıyamet Günü deposu için uzun zamandır yapılmamış olan depo güncellemesi başladı. Onlarca grup kendi tohumlarını iklim değişikliğinden korumak için doomsday kasası sırasında bekliyor.

Şu an elde edilen görsellerde ötegezegenlerin birer noktadan öteye gidemediğini belirten Roberge, LUVOIR ile birlikte çok daha detaylı görsellere ulaşılabileceğini ve dünya benzeri gezegenler üzerinde ciddi çalışmalar yapılabileceğini ifade ediyor. Keşfedilecek yeni ötegezegenlerin büyüklükleri ve yörüngeleri başta olmak üzere birçok açıdan farklı çalışmalar yapılmasına kolaylık sağlayacağına dikkat çekiliyor.

LUVOIR teleskobu ile çekilen görsellerden, söz konusu gezegenin atmosferi ve yüzeyi üzerinde çalışmalar yapılabilecek. Böylelikle dünya dışı yaşam konusunda yeni bir çalışma alanı oluşturulabilecek. Öyle ki bu uzay teleskobu ile ötegezegenlerin yüzeyindeki suların görüntüleri de nispeten kolay bir şekilde kaydedilebilecek.

Bunlarla birlikte NASA astronomu, kendi güneş sistemimizdeki gezegenlerin bile oldukça farklılık gösterdiği düşünüldüğünde, ötegezegenlerin nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağı konusunda fikir yürütmenin bile zor olacağını belirtiyor. Nitekim LUVOIR teleskobu bu konuda yepyeni bir boyut kazandıracak.

Elde edilecek bu görsellerin bilinen anlamda görüntüler değil, nesnelerden gelen çeşitli dalga boylarındaki ışık miktarı spektrumları olacağı açıklanıyor. Bu bilgiler üzerinde çalışmalar yapacak olan bilim insanları, gerekli tanımlamaları detaylı bir şekilde yapabiliyor olacak.

LUVOIR teleskobu için temel amaç dünya dışı yaşam arayışı olacak

NASA LUVOIR uzay teleskobunun temel amaçları arasında dünya dışı yaşam arayışı olacağına da dikkat çekiliyor. Dünya benzeri gezegenlerdeki yaşamın ipuçları üzerinde durulacak. Bu süreçte yaşamın kaynağıyla ilgili de birçok yeni teorinin beraberinde geleceğini söylemek mümkün.

Şu an için planlanan uzay teleskobu ile ilgili en büyük sorun, maddi kaygılar gibi görünüyor. Özellikle de halen daha James Webb Uzay Teleskobu üzerinde çalışmaların yapılmaya devam ettiği ve bütçesinin aşıldığı düşünüldüğünde, sonraki projelerin geleceği de belirsizleşiyor.

Henüz daha James Webb için bile konuşmak için erken olduğu düşünüldüğünde, eğer LUVOIR teleskobu için çalışmalar başlasa bile oldukça uzun bir süre bu çalışmaların devam edeceğini söylemek, hiç de yanlış olmayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.