DOLAR 32,4147
EURO 34,7678
ALTIN 2.419,29
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Boston Dynamics’in Spot robotu satışta! İşte fiyatı ABD’de geliştirilen Boston Dynamics Spot işçi robotlar sağlıktan askeriyeye çoğu işte çalışabiliyor…

17.06.2020
A+
A-

Firmanın gözbebeği Spot, robot köpek tasarımını benimsiyor. Epeyce çevik olan robotun şuanki sürümü yalnızca anket toplama gibi hafif işlerde çalışabiliyor. Fiyatı 74,500 dolar olarak açıklanan robotu olmak yerine bir Tesla Model 3 alabilirsiniz. Fiyatı fiyatı yüksek görünse de Boston Dynamics, bu robotun fiyatına göre en fazla işleve sahip ürün olduğunu söylüyor.

Spot neler yapabiliyor?

Boston Dynamics Spot, bir insanın gidebileceği her yere gidebiliyor. Bir merdivene tırmanmak dışarıda neredeyse her koşulda hareket edebiliyor ve bir insandan daha dayanıklı bir gerçek. Robotun bir diğer dilekçe alanlarından birisi de corona virüsü hastalarına hizmet etmek olabilir. Zira robotlar virüse yakalanmama konusunda bizden birkaç adım öndeler.

Boston Dynamics’in tanımına tarafından Spot öbür sensörlerle özelleştirilebilen, devriyeler ve denetimler yapmak üzere programlanabilen fazla amaçlı bir hareketlilik platformudur. Başvuru Formu alanlara amacına göre şekillendirilebilecek olan robotun kazandırdığı en büyük nitelik hareket noktasında bir insan gibi davranabilmesi.

Firmanın söylediğine tarafından Spot güncellemeler kazanarak zamanla daha kabiliyetli hale gelecek. Salgın sebebiyle çalışamalarını evden yürüten yazılım ekibi, robotu fazla daha fonksiyonel kılacak olan bir güncellemeye hazırlanıyor. gerçi robotun amacına hizmet edecek değin tamamlanmış olduğunu ve herhangi bir Amerikan firmasına satılabileceğinden bahsedildi.

Robotun bir öteki özelliği daha fazla askeri amaca hizmet ediyor; uzaktan yoklama. Üstünde bulunan dedektör ile uzaktan mesafeden bile rahatlıkla denetleme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Gelecekte olmasını öngördüğümüz robot polisler için büyük bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Boston Dynamics Spot alıcı odaklı tasarlandı

Firmanın deneme merkezinde 6500 kilometre uzaktaki Boston Dynamics Spot aracını sürme şansı elde ediyorsunuz. Projenin iş geliştirme başkanı yardımcısı bazı müşterilerin “kapa çeneni ve paramı al” düşüncesinde olduğunu söylüyor. Fakat ona tarafından müşterinin bu robotu deneyimlemesi fazla kayda değer. Bunun için Londra’da deneme merkezleri mevcut.

Test merkezinde Spot’u deneyenler arayüzün kolay olduğunu ve haberleşme kısmındaki gecikmelerin kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Boston Dynamics Spot eğer bir yere takılırsa otomatik olarak ayağa kalkabiliyor. Geliştirme kısmı devam edecek olan robot eklenecek yeni özellikler ile vana çevirme, kapı açma gibi yetenekler kazanacak.

Spot dünyaya hükmedebilir mi?

Yapay zeka konusunda popüler kültürün bizlere aşıladığı bir dehşet da robotların zararlı bir ayla geleceğidir. Yalnızca ayakları ve yarısını kullanabildiği ele sahip robotun kötü bir amaca hizmet edemeyeceği söylense de bu robot insan müdahalesi sonucunda hırsızlığa yönelebilir. Bu tarz amaçlarda kullanılan robotlar uzakta devre dışı bırakılabilir olsa yazılım dünyasında güvenlik duvarının önüne geçilmesi imkansız değil.

İşçi robotlar kontrolden çıkacak olsa bile kolayca devrilebilen 30 kilogram ağırlığında bir robot ile baş etmenin zor olmayacağı söyleniyor. Bu sene 1000 adet olan imal hedefi corona virüsü salgını nedeniyle uzaktan bir amaç olabilir. gerçi 2021 yılının ilk çeyreğinde bu hedefe ulaşılması bekleniyor.

Boston Dynamics Spot birincil etapta bir müşteriye sadece iki adet satılabilecek. İkiden artı satın olmak isteyen müşterilerin şirketle özel olarak görüşmesi gerekecek. Şuan için yeni olan robot işçiler ilerleyen zamanda kazanacağı yenilikler ile daha çok amaca hizmet edebilecek.

Peki ya siz Tesla Model 3‘ü mü tercih ederdiniz, yahut yapay akıl ile çalışan bir robot köpeği mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.