DOLAR 32,5863
EURO 34,7960
ALTIN 2.509,75
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Londra Borsası’ndaki o hataya istihbarat ve bakanlık el koydu

07.01.2020
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra Borsasında ağustos ayında meydana gelen kesintiyle alakalı İngiliz yetkililer yazılımsal bir hata olduğunu açıklamıştı. Uzmanlara göre bu durum aslında piyasaları bozmaya yönelik bir siber saldırıdan kaynaklanmış olabilir.

İngiliz istihbarat teşkilatı borsa yetkilileri ile temasa geçerek 16 Ağustos’taki kesintiyle alakalı ek bilgi istediler. İngiliz Maliye Bakanlığı da soruşturma başlattı.

Borsa yetkilileri siber saldırı suçlamalarını reddederken, sorunun teknik aksaklıklardan dolayı olduğunu söyledi. Yetkililer, hatanın derinlemesine araştırıldığını ve gelecekte olabilecek hatalara karşı önlem alındığını belirtti.

BORSALAR SALDIRIYA AÇIK MI

Uzmanlara göre, Londra Borsasının açılmasını 1,5 saatten fazla geciktiren olay, devletin siber güvenlik uyarı sistemini tetikledi. Bazılarına göre kesinti sırasında borsaları saldırıya açık hale getirebilecek dâhili sistemler güncelleniyordu.

Teknik bir yazılım sorununun FTSE 100 ve FTSE 250’de listelenen hisse senetleri de dahil olmak üzere çeşitli menkul kıymetlerde ticareti geçici olarak engellemişti.

GÜVEN ZEDELENMESİ

Uzmanlara göre kesintinin sebebi siber saldırı çıkarsa İngiliz kurumlarının altyapısına karşı güven azalacak ve borsaların değerini zedeleyecek.

Londra Borsası Avrupa’nın en büyük borsası olurken ‘blue chip stock’ olarak adlandırılan büyük şirketlere ev sahipliği yapmakta.  

Daha öncesinde Hong Kong borsaları üçüncü taraf bir yazılımdaki hatadan dolayı durmuştu. Veri akışındaki sıkıntıdan dolayı Dow Jones borsası S&P 500 için de gün sonu değerlerini geciktiren teknik bir aksaklık yaşanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.