DOLAR 32,3395
EURO 34,8487
ALTIN 2.389,59
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Lizbon 2020 Avrupa Yeşil Başkenti seçildi

13.01.2020
A+
A-

Belediyeler için son derece prestijli olan bu ödüller Avrupa Birliği Komisyonu Çevre, Deniz ve Balıkçılık Komiserliği tararfından Hollanda’nın Nijmegen şehrinde düzenlenen törenle verildi. Nijmegen bir önceki yıl ödülün sahibi olmuştu.

Ödül ile birlikte Lizbon Avrupa Komisyonu’ndan 350 bin Euro finansal hibe almaya da hak kazanmış oldu. Ödül paraları ile şehirler o yıl içerisinde ‘yeşil başkent’ olmaya ilişkin bazı yeni düzenlemeleri ve organizasyonları hayata geçiriyor.

Sürdürülebilirlik ile ekonomik büyüme arasındaki pozitif ilişki
Çevre Komiseri Karmenu Vella küresel olarak mücadele edilmesi gereken bir alanda Avrupa’nın üzerine düşen sorumluluk bilinci ile hareket etmekte olduğunu belirterek kürsel ısınma, aşırı tüketim, plastik atıklar ve bioçeşitlilikte yaşanan azalmanın şehirlere ve insanlığın geleceğine en büyük tehditler olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“Lizbon’dan ve diğer şehirlerden bu alanda böyle bir liderlikler görmek umutlarımızı yeşertiyor. Bu şehirler bizlere çevresel bazı mücadelelerin nasıl fırsata dönüştürülebileceğini gösterdiler. Lizbon ekonomik krizle boğuşurken bu dönüşümü başlattı ve dönüşümün kendisini ekonomik bir modele çevirerek ilham verici bir model oldu. Bu da sürdürülebilirlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi net şekilde gösterdi.”

Belediye araçlarının yüzde 40’a yakını elektrikli
Şehir içerisinde bireysel araç kullanımını sınırlandıran yetkililer yürümeye, elektrikli bisikletlere ve toplu taşımaya öncelik verilmesini sağladı. Bugün Lizbon dünyadaki en fazla elektrikli şarj noktasına sahip şehirlerden biri durumunda. Belediyeye ait araçların yüzde 39’u da elektrikli.

Lizbon şehri 2002-2014 yılları arasında şehirdeki karbondioksit (CO2) salınımını yüzde 50, enerji tüketimini de yüzde 23 azaltmayı başararak su tüketimini de 2007’den 2013’e kadar yüzde 17 düşürdü.

Lizbon’da yaşayan insanların yüzde 93,3’ü bir toplu taşıma aracına 300 metre mesafede yaşarken yüzde 76’sı da bir yeşil alana 300 metre mesafede oturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.