DOLAR 35,3232
EURO 36,4882
ALTIN 3.033,10
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Lityum iyon piller artık daha zinde Uzmanlar, uzun zamandır batarya teknolojileri üstünde çalışıyor. Yeni geliştirilen teknoloji ile birlikte…

23.04.2020
A+
A-

Özellikle akıllı telefonlar ve elektrikli araçlara duyulan ihtiyaçların artması, pil sektörünü ileriye taşımak için zorluyor. Doğu Finlandiya Üniversitesinin geliştirdiği silikon anotlar doğruca, lityum iyon piller daha enerjik bir seviyeye gelebilir. Uzmanlar, uzun süredir silikon anotları kullanabilmek için araştırmalar gerçekleştiriyordu.

Silikon anotlar, mevcut pillerde kullanılan grafit anotlara kıyasla yaklaşık 10 kat daha verimli. Bu Nedenle, toplamda iki kat daha pozitif pil kapasitesi elde edilebilir. Fakat silikon, yapısı nedeniyle epeyce kararsızdır. Bu sebeple uzmanlar, uzun senelerdir silikon anotlar yerine grafen anotlar kullanıyor. Artan teknoloji ile birlikte Doğu Finlandiya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, mezopoz silikon (PSi) ve karbon nanotüplerden (CNT) oluşan hibrit bir materyal oluşturdular.

Kimyasal konjugasyon adı verilen bir işlem kullanan araştırmacılar, mezopoz silikon ve karbon nanotüpleri yerinde bir polaritede birleştirerek lityum iyon piller ile silikonu doğru bir şekilde karıştırmayı başardı. Bilim adamları, içten konjugasyon yöntemini kullanarak anodun keza iletkenliğini keza de dayanıklılığını geliştirebildiler.

Ekip, katı bir elektrolit ile saf bir silikon artı uç geliştirmeyi amaçlayan çalışmalarına devam ediyor. Lityum iyon pillerde bulunan kesin olmayan katı elektrolit arabirimlerin, doğal güvenlik sorunlarından bazılarını azaltmayı umuyorlar.

Battery 2030+ projesi ile birlikte, Avrupa’da pillerin temel araştırmalarına daha fazla yatırım yapılması planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.