DOLAR 32,2892
EURO 34,6521
ALTIN 2.410,20
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Likopen Nedir? Likopen İçeren Besinler Nelerdir?

03.03.2020
A+
A-

Likopen, genel olarak domates suyu, domates sosu, ketçap veya çiğ olarak tüketilen domateslerde yüksek oranda bulunur. Peki, likopen nedir? Likopen içeren diğer besinler nelerdir?

LİKOPEN NEDİR?

Likopen, antioksidan özellikleri bulunan bir bitki besin maddesidir. Karotenoidler adı verilen bir dizi pigmentten biridir. Bu inanılmaz küçük molekül ilk olarak 1910’da izole edildi ve tam molekül yapısı 1931’de keşfedildi.

Likopen içeren besinler tüketildikten sonra, likopen kanda dolaşır ve esas olarak karaciğer, deri, adrenal, akciğerler, kolon, prostat ve testisler dahil olmak üzere vücudun yağ dokularında ve organlarında depolanır.

Likopenin insan sağlığındaki birincil rolü hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bir antioksidan olmasıdır. Antioksidanlar, vücudumuzda oksidatif stres oluşturan serbest radikaller adı verilen reaktif bileşiklerin aktivitesini nötralize eder.

Likopenin sağlığa faydasına dair en güçlü kanıt, kan basıncını düşürücü etkisiyle ilgilidir. Günde 12 miligramdan (mg) fazla likopen tüketmenin, özellikle yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.

Bazı gözlemsel çalışmalar likopen açısından zengin bir diyet ile meme, prostat ve akciğer kanserleri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin riskinin azalmasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, bu alanlarda araştırma tutarsızdır ve randomize kontrollü çalışmalar, gıdalardan likopen tüketilmesi veya kanserin önlenmesi veya tedavisi için takviyelerden tutarlı bir yarar göstermemiştir.

Araştırmaların sınırlı olmasına rağmen likopen, güneşe maruz kalındığında cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bir kişi likopen açısından zengin bir diyet tüketse bile kullanılması gereken güneş koruyucu yerine geçmez.

LİKOPEN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

En önemli likopen kaynağı domates ve domates ürünleridir. Domates, doğada bulunan en zengin likopen kaynağıdır. Isıl işlem görmüş domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri çiğ domatesten bile daha iyi birer likopen kaynağıdır. Aynı zamanda kurutulmuş kayısı, portakal, kuşburnu, kurutulmuş kayısı, guava meyvesi, papaya, pembe greyfurt ve karpuz da likopen içeren besinler arasındadır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.