DOLAR 32,2820
EURO 34,5734
ALTIN 2.413,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

LGS sınavı sona erdi

20.06.2020
A+
A-

Öğrenciler toplam 155 dakika ter döktü. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluştu ve 75 dakika sürdü. İkinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluştu ve süresi 80 dakika oldu. Öğrencilere birinci oturumda, 8. derslik Türkçe, din kültürü ve etik bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, alanlarından sorular geldi. İlk oturum saat 09.30’da başlayıp 10.45’te bitti. İkinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden sorular çözüldü ve saat 11.30’da başlayıp 12.50’de imtihan tamamlandı.

Sınavın sona ermesinin arkasından tüm öğrencilerin benzer anda sınava girdikleri binadan çıkmasına izin verilmedi. Öğrenciler vakit aralıklarıyla, sosyal uzaklık korunarak imtihan salonu ve binadan ayrıldı. Öğrenciler bu sene sınava öğrenim gördükleri okullarda girdi. Geçen yıl sınav yapılan okul sayısı 3 bin 873 iken Bakanlık, bu sene okul sayısını 18 bin 139’a, salon sayısını 59 bin 568’den 111 bin 918’e çıkardı. Covid-19 tedbirleri dahilinde sosyal mesafeyi sağlayabilmek için okullarda tehlikesiz alanlar oluşturuldu, imtihan binaları detaylı olarak temizlendi ve sınıflar dezenfekte edilerek hijyen sağlandı.

Daha önce, sınavdan bir saat daha sonra öğrencilere dağıtılan soru kitapçıkları, bu sene korona virüs tedbirleri zarfında mümkün bir kargaşaya imkan verilmemesi için 22 Haziran Pazartesi’den itibaren dağıtılacak. Imtihan sonuçları ise, 16 Temmuz’da “https://www.meb.gov.tr” internet adresi üzerinden açıklanacak.

Bakan Selçuk’tan sınav açıklaması

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) dahilinde 18 bin 139 binada ve 111 bin 918 salonda gerçekleştirilen merkezi sınav sona erdi. Sınavın kolaylık ve güvenle tamamlandığını bildiren Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Aldığımız tedbirlere uyarak öğretmenlerinin yönlendirmelerine tarafından hareket eden ve sosyal mesafesini bizim uyarılarımıza gerek kalmaksızın koruyan bütün çocuklarımıza sorumlu ve bilinçli davranışlarından nedeniyle şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Küresel korona virüs salgını sebebiyle bu sene öğrencilerin, öğretmenlerin ve tüm toplumun sağlığını korumak için önceki sınavlardan ayrı önlemler hayata geçirildi. Sınav tarihinden salon sayısına, dezenfekte işlemlerinden maskeye değin her konu Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulunun görüşleri alınarak ve özenle incelenerek ele alındı, imtihan günü uyulacak kurallar belirlendi. Geçen sene LGS’de 3 bin 873 binada 59 bin 568 salon kullanıma sunulmuştu. Bu yıl sosyal mesafeyi koruyabilmek için 18 bin 139 binada ve 111 bin 918 salonda imtihan gerçekleştirildi. Salon sayısındaki artışa paralel olarak sınavda ödev alan öğretmenlerin sayısı da arttı. 2019 LGS’de 148 bin 946 hoca tahsis alırken, bu sene 353 bin 158 hoca atama aldı. Diğer sınavlardan bambaşka olarak 17 bin 990 rehber öğretmen de sınav alanlarında öğrencilerin yanında oldu. İki oturum arasındaki 45 dakikalık arada rehber öğretmenler, velilerin öğrencilerle arasındaki iletişimi sağladı. Keza evde ya da hastanede eğitim hizmeti bölge bütün öğrenciler ile süregelen hastalığı, zihinsel yetersizliği, fiziksel yetersizliği, otizm spektrum bozukluğu, ruhsal ve şehvetli bozukluğu, işitme yetersizliği veya görme yetersizliği olan öğrencilere de sınav tedbir hizmeti uygulandı. Bu öğrencilerden evde veya hastanede eğitim hizmeti almaya devam edenler ile doktor raporu ile evde veya hastanede imtihan hizmeti alması önerilenlere evde/hastanede sınav tedbiri uygulandı.

“Rahat ve güvenle tamamlandı”

Sınavın refah ve güvenle tamamlandığını bildiren Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Aldığımız tedbirlere uyarak öğretmenlerinin yönlendirmelerine tarafından hareket eden ve sosyal mesafesini bizim uyarılarımıza gerek kalmaksızın koruyan bütün çocuklarımıza sorumluluk sahibi ve bilinçli davranışlarından nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Okul binalarında aldığımız önlemlere saygı göstererek binaların dışarıda herhangi bir topluluk oluşmaması için uğraş harcayan, sorumlu, bilinçli, çözümcü ve bizimle meslek birliği içerisinde olduğunu hissettiren bütün velilerimize de selamlarımı, sevgilerimi sunuyorum. Sınavın dinç bir şekilde tamamlanmasında manâlı katkı sunan İçişleri Bakanlığımıza ve Sağlık Durumu Bakanlığımıza, sürecin koordinasyonunu başından itibaren başarılı bir şekilde yürüten Bakan Yardımcım Mahmut Özer’e, sürece büyük emek veren Ölçme, Değer Biçme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Sadri Şensoy ve egzersiz arkadaşlarına, sürecin zorluğu sebebiyle aylardır takviye veren ve sahada yer alan Bakanlığımızın tüm bürokratlarına, alıştırma arkadaşlarıma, 81 ilde süreci başarılı ile idare eden tüm il müdürlerimize, okul müdürlerimize, öğretmenlerimize ve tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca sokağa çıkmayarak çocuklarımız için evde kalan tüm vatandaşlarımıza ve destek sunan herkese samimi olarak teşekkür ederim” dedi.
Sınav kitapçıkları 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren okullardan alınabilecek. Sonuçlar ise 16 Temmuz’da açıklanacak.

İrfan Gayretli – Bayram Türüdü
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.