DOLAR 32,5837
EURO 34,7934
ALTIN 2.507,59
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

LGS öncesi stres azaltmak için nefes egzersizi önerisi

18.06.2020
A+
A-

“10 kez yavaş yavaş uygulayın”

Birçok kişinin nefesi göğüs kefesi ile nefes borusu arasına sıkıştırdığını gösteren İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “Fakat bu hatalı nefes alıp vermedir. Nefesin yolunu uzatmalısınız. Ilk Önce nefesin birincil dolacağı yer karın boşluğudur. Karnınızı burundan alacağınız derin bir nefes vasıtasıyla hava ile şişirin. Soluduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan da benzi atmış borusuna kadar gönderin. Havayı soluk borusunda hissedin onun lezzetini alın, 2 saniye tuttuktan sonradan, burun yolları açıksa yeniden burundan nefesi yavaşça vermeye başlayın. Önce omuzlar aşağıya iniyor, sonradan göğüs kafesi içe çekiliyor, en sonunda karnınızı ayrıntılarıyla içeri çekerek bütün havayı boşaltın. Imtihan yerine erken gelin, ağırbaşlı bir ortamda hafif tempoda 5 dakika yürüyün. Ardından bu nefes egzersizini bir yere oturarak 10 kere ağır ağır uygulayın” dedi.

“Kaslarınızın gevşeyerek karıncalandığını hissedin”
Öğrencilerin sınavda yerlerini aldıktan sonradan yapabilecekleri gevşeme tekniği ilgili konuşan Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “Kollarınızı iki tarafa dürüst açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın. Başınızdan açtırmak üzere, ilk olarak alın ve kafatası bölgesindeki kaslarınızı yaklaşık 10 saniye her tarafında gerilmesini sağlayın. sonradan kaslarınızı tamamen gevşetin. İki şart arasındaki farkı zihninizde düşünün ve kaslarınızın daha çok gevşemesine olanak verin. Aynı yöntemi 30 saniye içinde sırasıyla yüzünüzdeki, boynunuzdaki, göğsünüzdeki, üst ayak ve etap parmaklarınıza değin bütün kaslarınızı gerip sonrasında gevşeyerek karıncalandığı hissedin” ifadelerini kullandı.

“Omega-3 stresi azaltır”
Sınav öncesi beslenmesi ile ilgili de önerilerde yer alan Saçaklı, “Öğle yemeklerinde muhakkak kırmızı et tüketmeyin” uyarısında bulunarak, öğrencilerin tercihlerinin balık ya da tavuk olması gerektiğini söyledi.

Saçaklı şöyle konuştu:

“Balıkta yer alan omega-3 yağ asitleri stresi azaltır. Balıkta bulunan aminoasitlerde stresi azaltma açısından epeyce etkilidir. Salatalarda bolca marul olmalı. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna yerine esmer undan üretilmiş tahıl grubunu tercih edin. Glisemiği yüksek karbonhidratlar şekeri hemencecik yükseltir ve gelişen insülin hormonu ani şeker düşmelerine niçin olur. Şeker us gerginlik artar, gerginlik artınca ani kavgacı ataklar oluşabilir. Uzun ve stresli toplantılar öncesi; kepekli bisküviler, yeşil elma, limon suyu, fındık, ceviz, günebakan çekirdeğinden bazıları yenilirse stres epeyce azalır. Fazla kafeinli içecekler yerine, bitki çayı tercih edilmelidir. Kurubaklagiller de stresi azaltan manâlı beslenme öğelerinden biridir.”

“Alışılmış kahvaltı menüsü tercih edilmeli”
Stres hemencecik bol su içilmesi gerektiğine şive yapan Saçaklı, “Elbette ana ve ara öğünler atlanmamalıdır, çünkü açlık süresi arttıkça stres çoğalır. Akşam menüsünde yoğurt veya peynirli kepekli bol makarna tüketilmeli. Öğle yemeklerinde tatlı yenilmemeli, tatlı yenilecekse saat 16.00-17.00 arası tercih edilmelidir. Imtihan sabahı kuşkusuz kahvaltı yapılmalı. Kahvaltı kan şekerini düzenler, beyin hücrelerini daha da olumlu etkiler, sakinleştirir, zihinsel performansı artırır. Alışılmış alışılmış kahvaltı menüsü seçim edilmeli. İlave olarak bir avuç ceviz- fındık tüketilmeli lakin kahvaltıda zeytin ve süt içilmemeli. Imtihan öncesi saat 22.00’de yatağa girip, zihninizi boşaltarak nitelikli uyku uyamaya çalışın” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.