DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Kuzey ışıkları nasıl oluşuyor?

19.02.2018
A+
A-

Tokyo Üniversitesi’ndeki jeofizikçiler kuzey ışıklarına neden olan mekanizmaları gözlemledi ve oluşumları ile ilgili teorileri teyit etti. Kabul gören genel teoriye göre muhteşem ışık şovu, Chrous dalgaları adı verilen bir tür plazma dalgasıyla başlıyor. Manyetik yeniden yapılandırma, elektronların üst atmosfere yağmasına neden olabiliyor. Güneş’ten Dünya’ya doğru olan bu yayılma kutuplarda yoğunlaşıyor. Elektronlar üst atmosfere yağarken renkli ışıklar oluşuyor. Bu yapıya “aurora ovali” deniliyor. Ancak bu dalgaların auroraları üretmek için yeterli enerjiye sahip olup olmadığı konusunda net bir bilgi yoktu.

Bu olguyu gözlemleyebilmek için araştırmacılar yeni bir sensör geliştirdi. Japonya Uzay Keşif Ajansı tarafından başlatılan Geospace (ERG) enerjilendirme ve Radyasyon Araştırması’na monte edilen sensör ile gözlem yapıldı. Araştırmacılar, titreşen elektron akışının aurora üretmek için yeterince yoğun olduğunu tespit etti.

Bu gökyüzü olayı hakkında ne  düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.